Prva elitna jedinica u istoriji: Persijski “Besmrtnici” bili su strah i trepet za svakog neprijatelja

Herodot ih je nazvao “Besmrtnici” jer se jedinica sastojala od pješadije koja je u svakom trenutku brojala tačno 10.000 ljudi.

Ahemenidsko carstvo, odnosno Prvo persijsko carstvo (550 – 330. godine prije nove ere), zapamćeno je između ostalog i po svojoj elitnoj vojnoj jedinici, vjerovatno prvoj te vrste u historiji. Herodot ih je nazvao “Besmrtnici” jer se sastojala od pješadije koja je u svakom trenutku brojala tačno 10.000 ljudi. Vojska je imala važnu ulogu u persijskoj historiji jer je, pored toga što je predstavljala carsku stražu, bila i stalna vojska tokom širenja Persijskog carstva i rata sa Grčkom.

Kada bi neki član poginuo, odmah bi na njegovo mjesto došao drugi tako da je broj uvijek ostajao isti, a jedinica koheziona. Tako je neprijatelj imao iluziju da je svaki pješadijac “besmrtan” i da je, na neki način, uskrsnuo. Otuda potiče i naziv.

Vojnici su ostavljali impresivan utisak svojom pojavom.

Herodot ih opisuje kao dobro naoružane i elegantne jer su im oklopi bili ukrašeni zlatom. Njihovo naoružanje činili su štitovi od pruća, kratka koplja, mačevi ili veliki bodeži, luk i strijela. Na glavama su nosili posebne šešire, neku vrstu persijske tijare čija tkanina je mogla da se navuče preko lica da bi ih zaštitila od prljavštine i zemlje. U poređenju sa Grcima, oni su bili “jedva naoružani”, ali to su nadomješćivali psihološkim efektom jer su tako dobro grupisani i utrenirani utjerivali strah u kosti svojih neprijatelja.

Na putovanjima pratile su ih kočije sa ženama i slugama, kao i sa zalihama hrane i drugim neophodnostima. Biti pripadnik ove jedinice bilo je vrlo eksluzivno i biti izabran značilo je veliku čast.

“Besmrtnici” su imali više značajnih pohoda. Bili su od presudnog značaja kada je Kir Veliki osvojio Babilon 539. godine prije nove ere. Odigrali su važnu ulogu i u pohodu Kambiza II na Egipat 525. i u invaziji Darija I na sjeverni Pandžab, Sind i Skitiju 520. i 513. godine prije nove ere.

Takođe su učestvovali i u bici kod Termopila 480. godine prije nove ere. Tokom borbe, Grci su spriječili invaziju Persijanaca tako što su blokirali ulaz u tjesnac. Besmrtnici su ih onda napali s leđa. Bili su strah i trepet jer su bili vrlo jaki, imali su dobru borbenu tehniku i strategiju.

Osim Herodotovog pisanja, malo detalja o njima je poznato. Neki historičari koji su pisali o Aleksandru Velikom spominjali su elitnu jedinicu pod nazivom “Apple Bearers” (“Nosači jabuka”). Tako su ih zvali zbog oblika donjeg dijela na njihovim kopljima. Neki stručnjaci misle da su oni zapravo “Besmrtnici”.

I pored malo poznatih informacija, oni su ostali simbol vojne snage iz antičkog doba. Često su inspiracija umjetnicima koji ih oživljavaju u brojnim igranim i dokumentarnim filmovima i grafičkim novelama.

Izvor: thebosniatimes.ba/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti