12 najskupljih knjiga na svijetu: Cijena prve je nezamisliva

Neki skupljaju poštanske markice, neki slike poznatih svjetskih majstora. A šta je s onima koji skupljaju knjige?

Koliko biste bili spremni izdvojiti za knjigu koju želite?

Naravno, pitamo vas o prvim izdanjima knjiga, a za njih biste uvijek morali dati pozamašnu svotu. Neke od najskupljih knjiga na svijetu su one sa velikom istorijskom važnošću, no ima i onih koje su nastale pod perom eminentnih autora savremenog doba.

Bookstr prenosimo popis 12 najskupljih knjiga na svijetu, od najjeftinije do najskuplje:

12. Bajke Barda Beedlea (J.K.Rowling)- 3.98 miliona dolara

Spomenuta zbirka bajki prvi puta se spominje u serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru. U romanima je Dumbledore knjigu nakon smrti ostavio Hermioni, a bila je ključna u otkrivanju vrlo važnog podatka koji je Harry trebao otkriti na svom putu do uništenja smrtnog neprijatelja, lorda Voldemorta.

Bajke Barda Beedlea nastale su iz bilješki J.K.Rowling koje je sama i oslikala, a zarada od prodaje knjige trebala je ići u dobrotvorne svrhe. Šest primjeraka knjige ostavljeno je osobama koje su autorici za vrijeme pisanja pružale najveću podršku, jedna kopija, poznata kao The Moonstone Edition prodana je 2007. godine. Kasnije, 2016. prodana je još jedna kopija za 368.750 funti.

11.  – 4.5 miliona dolara

Platit ćete 4 i pol miliona dolara ako želite uživati i knjigama francuskog botaničara Henrija Louisa Duhamela du Monceau. Njegov set od pet knjiga uz tekst sadrži i 16 ilustracija različitog voća.

10. – 4.9 miliona dolara

Gutenbergova Biblija prva je knjiga ikada štampana štamparskom mašinom. Štampa je završena 1455. godine, a to prvo štampano izdanje službenog latinskog prijevoda Biblije onoga vremena nazvao je Vulgata.

9. First Folio: Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies – 6.16 miliona dolara

Zbirka Shakespeareovih drama iz 1623. godine poznatija je pod imenom First Folio. Sadržavala je 36 drama, a smatra se najuticajnijim knjigama ikad objavljenjim na engleskom jeziku. Izvorno je postojalo 730 kopija, od kojih su neke nestale kroz istoriju, a najskuplja je 2001. godine prodana jednom od osnivača Microsofta, Paulu Allenu.

8. Canterburyjske priče  – 7.5 miliona dolara

Postoji još samo 12 kopija originalnih Canterburyjskih priča. Vjeruje se da predstavljaju opis stvarnog hodoćašća iz 1387. u kojem je sudjelovao i sam autor. Geoffrey Chaucer napisao je Priče po uzoru na Boccacciov Dekameron, a pisane su jednostavnim stilom uz velik broj poslovica i karakteristika svakidašnjeg govora.

7. The Birds of America – 11.5 miliona dolara

Autor knjige je prirodnjak i slikar John James Audubon, a u spomenuto djelo uvrstio je prikaz različitih ptičjih vrsta, od kojih je 6 izumrlo od vremena kada je objavljena izvorna knjiga. U svijetu postoji 119 kopija, a tri najskuplje prodane su za 11.5 miliona, 8.8 miliona i 7.9 miliona dolara.

6. Gospels of Henry the Lion  – 11.7 miliona

Ova knjiga zahvaljujući svojim ilustracijama smatra se remek djelom romanesknog razdoblja 12. vijeka. Naručio ju je Henry the Lion, vojvoda od Saksonije, za oltar djevice Marije. Danas se čuva u biblioteci Herzog August Bibliotek u Wolfenbuttel, a iz sigurnosnih ju je razloga moguće vidjeti tek svake dvije godine.

5. Rothschildski molitvenik – 13.4 miliona dolara

Nastao je između 1500. i 1520. godine. Sastoji se od slika i rukopisa flamanskih umjetnika, a kupio ga je 2014. australski biznismen Kerry Stokes za 13,4 miliona dolara. Danas se čuva u Australskoj nacionalnoj biblioteci.

4.  Bay Psalm Book – 14.1 miliona dolara

Psalmi iz Zaljeva prva je knjiga štampana na tlu današnjeg SAD-a, prodana je u New Yorku po cijeni od 14.1 miliona dolara. Preveli su je i objavili kongregacionalisti, puritanci, a prvo je izdanje štampano 1640. godine u Cambridgeu. Danas postoji 11 očuvanih primjeraka od kojih se neki primjerci čuvaju na Harvardu i Yaleu.

3. St Cuthbert Gospel – 14.3 miliona dolara

Naziva se još i Evanđelje Stonyhurst ili Evanđelje St Cuthbert po sv. Ivanu, a štampano je u 8. vijeku na latinskom jeziku kao džepno izdanje evanđelja. Današnja mu je vrijednost više od 14.3 miliona dolara.

2. Magna Carta Libertatum – 21.2 miliona dolara

Povelja koju je engleski kralj Ivan bez Zemlje prihvatio 1215. godine pod pritiskom naroda, a smatra se prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu. Znamo je pod imenom Velika povelja slobode. Posljednja kopija prodana je za je 21,2 miliona dolara, a današnja vrijednost procjenjuje se na 24,3 miliona dolara.

1. Codex Leicester – 30.8 miliona dolara

Dnevnik Leonarda Da Vincija na 72 stranice, prepun njegovih naučnih spisa o lokacijama pronalaska fosila i mjesečevom osvjetljenju prodan je osivaču Microsofta, Billu Gatesu. Dnevnik je pisao sam Da Vinchi, a Bill je mnoge njegove straice skenirao pa kreirao digitalne kopije koje je kasnije pretvorio u screensavere za Windows 95.

Izvor: metro-portal.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti