PRONALAZAK NA GRADILIŠTU SAOBRAĆAJNICE: Iskopan cijeli drevni grad – “Ovo je New York iz ranog bronzanog doba!”

Izraelska uprava za starine (AIA) javnosti je predstavila iskopine grada izgrađenog prije 5000 godina, jednog od najstarijih i najvećih na Bliskome istoku u ono doba.

“Otkrili smo ostatke drevnoga grada, koji upućuju na veliku i planiranu urbanu izgradnju s ulicama koje razdvajaju stambene i javne prostore”, rekao je za AFP Yitzhak Paz, jedan od arheologa odgovornih za iskopavanja, dodavši da je, sudeći po površini riječ o velikom otkriću iz bronzanog doba na području Bliskog istoka.

“U En Esuru, blizu grada Hadere nalazi se najveće i najznačajnije nalazište iz bronzanog doba. Površina mu je oko 650.000 kvadratnih metara, što znači da je dvostruko veće od svih nalazišta koja smo dosad otkrili”, rekao je arheolog Itai Elad.

“Ovo je New York iz ranog bronzanog doba, kosmopolitski i planski izgrađen grad u kojemu su živjele hiljade ljudi. Bez sumnje možemo reći da ovaj pronalazak dramatično mijenja sve što znamo o ranom bronzanom dobu kao i o počecima urbanizacije na ovom području”, naveli su arheolozi u saopštenju.

Yitzhak Paz kaže da je po procjenama arheologa od poljoprivrede i trgovine na tom području živjelo između 5000 i 6000 stanovnika. Dodaje da je grad iz nerazjašnjenih razloga napušten u trećem milenijumu prije nove ere.

Iskopavanja, koja traju već nekoliko godina, otkrivaju još jedan manji arheološki lokalitet star oko 7000 godina, kao i groblje, hram posvećen vjerskim obredima, ali i utvrde dugačke oko 20 metara i visoke dva metra, rekla je arheologinja Dina Shalem, koja je sudjelovala u arheološkom istraživanju.

Paz pojašnjava da je riječ o “prvim koracima u procesu urbanizacije” u ovoj regiji, tadašnjoj zemlji Kanaan.

Izvor: jutarnji.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti