Najukletija mjesta na svijetu

Postoje brojne lokacije na svijetu koje su zahvaljujući legendama koje su o njima ispredane dobile epitet najukletijih mjesta na svijetu. Mnoge od njih su napuštene, što dodatno doprinosi njihovom zastrašujućem izgledu.

uklet1

Ovih pet gradova i ostrva se smatraju najukletijim mjestima na svijetu, a na priče o njima ravnodušni mogu biti samo najhrabriji.

Ostrvo Roanoke u Sjevernoj Karolini

Grupa Engleza na čelu sa kapetanom Jonhom Whiteom naselila se na ovom ostrvu 1578. godine. Poslije nekog vremena White je otplovio u Englesku po zalihe, a na Roanokeu je ostala njegova porodica i kolonisti. Kada se vratio, zatekao je uništeno utvrđenje bez ijednog njegovog sunarodnika. Navodno, na drvetu je bila urezana riječ “Kroaton” što je ime jednog od domorodačkih plemena. Po nekim pretpostavkama kolonisti su se priključili Indijancima i otišli, ali ostala je legenda i do danas se ovo ostrvo smatra ukletim.

Ostrvo Nauru na jugu Tihog okeana

Do prije pola vijeka žitelji ostrva Nauru bili su najbogatiji na svijetu. Lokalni stanovnici tvrde da su zbog zagađenja koje je izazvalo iskopavanje fosfata svi prodali svoje posjede i otišli. Oni koji su ostali vjeruju da je Bog kaznio tadašnje stanovnike i njihove potomke zato što su uništili prirodne ljepote.

Danas je Nauru jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Kako bi opstali, većinu prostora iznajmljuju Australiji za privremeni smještaj izbjeglica i imigranata.

Dvorac Montségur na jugu Francuske

Ovaj zabačeni zamak, koji se nalazi na vrhu strme litice, među lokalnim stanovništvom je poznat i pod nazivom “Sotonina sinagoga”. U 12. vijeku ovaj zamak je bio sjedište Katara, hrišćana koje je Katolička crkva proglasila jereticima. Poslije opsade koja je trajala devet mjeseci, a u kojoj je učestvovao i sam papa, 200 Katara je spaljeno na lomači, ali su neposredno prije pogubljenja prokleli ovaj zamak.

Ostrvo Poveglia u Italiji

Žitelji koji nastanjuju oblasti u blizini ovog ostrva do danas vjeruju da se “zao čovjek kada umre probudi u Povelji”, koja je nazvana i “Ostrvo smrti”, a nalazi se nedaleko od Venecije. Danas na ovom ostrvu živi samo nekoliko vinogradara sa svojim ovcama, a nekada ga je naseljavalo stotine porodica. Bili su toliko ekonomski napredni da su imali svoje lokalne zakone i bili potpuno nezavisni od ostatka države, dok nije izbila epidemija kuge, koja je pokosila većinu stanovnika.

Poslije toga ostrvo je postalo sanatorijum za oboljele od gube i mentalnih bolesnika. Konačno je napušteno 1968. godine. Biznismen Luigi Bronaru kupio je ostrvo 2014. godine sa namjerom da ga obnovi, ali nije otkrio za koje namjene.

Timbuktu, grad na sjeveru Malija

Ekstremisti su 2012. godine napali Timbuktu i oskvrnavili grobove svetaca, uradivši nešto što je do tada bilo nezamislivo – raznijeli su vrata džamije iz 15 vijeka. Prema legendi, otvaranje ovih vrata, starih 600 godina, dovelo bi do smaka svijeta. Od tada, lokalni stanovnici upozoravaju na haos koji je nastao svuda okolo. Neki od njih tvrde da je grad već stotinama godina pod kletvom, još od vremena kad se trgovalo solju, kada su kružile glasine da su njegove ulice popločane zlatom.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti