Profesor je svojim studentima skuhao kafu, a to je bila lekcija koju će pamtiti cijelog života

Nekoliko bivših studenata, riješilo je jednog dana da posjeti svog starog profesora sa fakulteta koji im je tom prilikom očitao važnu lekciju.

kafa2

Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe na račun posla, obaveza i briga, a profesor ih je pažljivo slušao.

– Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe – rekao je i povukao se u kuhinju.

Poslije nekoliko minuta vratio se u sobu noseći veliki poslužavnik na kome su se nalazile različite šoljice. Neke od njih su izgledale skupocjeno, druge sasvim obično, a treće su bile okrnjene i polomljene na pojedinim mjestima.

Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih šoljica.

Kada su svi njegovi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primjetio jednu veoma važnu stvar.

– Lijepe i skupocjene šolje su odmah planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šoljice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa, a ipak izgled šoljice ne doprinosi ukusu – rekao im je.

Studenti su ga pažljivo slušali, a on je nastavio da mudro priča dalje.

– Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobra kafa, a ne šoljica, a ipak ste posegnuli za najboljom.

kafa3

Profesor ih je onda posavjetovao da se kada ih vrtlog stresa i nezadovoljstva bude lomio sjete da je kafa poput života, a da su posao, novac i položaj u društvu nalik šoljici.

– Šoljica ne definiše, niti mijenja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propustimo uživanje u kafi. Pijete kafu, a ne šoljicu – rekao je profesor.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti