Otkriveni ostaci najveće životinje koja je hodala Zemljom, tvrde argentinski naučnici

Ostaci najveće životinje koja je hodala Zemljom otkriveni su u Argentini, smatraju naučnici iz te zemlje

Radi se o nepoznatoj vrsti gigantskog dinosaurusa, koji je težio više od 69 tona.

Ostaci dugovratog dinosaurusa stari su oko 98 miliona godina, procijenili su naučnici. Prvi dijelovi kostiju otkriveni su u Patagoniji prije osam godina, a iskopavanja još traju.

Naučnici su sada uspjeli da odrede približne dimenzije na osnovu do sada iskopanih ostataka tog dinosaurusa i smatraju da je bio veći od do sada najveće poznate životinje, titanosaurusa. Rezultati proučavanja iskopanih ostataka nedavno su objavljeni u naučnim časopisima.

Titanosaurus je bio najveći član porodice sauropoda. Ovaj dugovrati biljojed, koji je živio u periodu Jure (prije oko 160 miliona godina), pa sve do perioda Krede (prije 66 do 145 miliona godina), mogao je da bude visok do 37 metara i težak do 69 tona.

“Proučavajući ostatke nove vrste iz Patagonije, čini se da bi ovo mogao biti najveći sauropod koji je do sada nađen”, rekao je Paul Barret, paleobiolog iz Muzeja istorije prirode u Londonu.

Naučnici još nemaju dovoljno dokaza koji bi mogli da potvrde da se radi o potpuno novoj vrsti ili samo gigantskom primjerku neke od postojećih džinovskih vrsta.

Međutim, uvjereni su da će, kada se iskopavanja završe, moći da ga klasifikuju kao novu vrstu.

“Mjesto gdje je otkriven teško je pristupačno i logistika je komplikovana. Ali očekujem da se vratimo istraživanju kada se zvanično završi pandemija”, rekao je Alejandro Ottero, paleontolog iz Muzeja La Plata u Argentini.

Dvije vrste titanosaurusa trenutno se smatraju najvećim i obje su pronađene u Argentini. Jedna je argentinosaurus, a druga patagotitan. Međutim, zaključci o njihovoj veličini izvedeni su na malom broju ostataka. Do sada je pronađeno tek 13 kostiju argentinosaurusa i šest jedinki patagotitana.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti