Prijedor: Organizovan prvi investicijski forum dijaspore

Gotovo 300 gostiju iz BiH, regiona i Evropske unije okupilo se u nedjelju u Prijedoru na prvom dvodnevnom investicijskom forumu bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2013 s ciljem stimulisanja članova dijaspore i drugih da investiraju u Bosnu i Hercegovinu i u prijedorsku regiju ili uspostave poslovnu saradnju.

Na skupu učestvuju brojni visoki gosti, među kojima su guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, te predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, međunarodnih institucija te nadležnih entitetskih i drżavnih institucija.

Na ovom skupu učesnici će prezentirati potencijalne investicijske/poslovne projekte i razgovarati o umrežavanju poduzetnika i investitora iz BiH i inozemstva.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan BiH żivi više od 1.350.000 ljudi koji potječu iz BiH, a u odnosu na broj stanovnika to predstavlja trećinu ukupnog stanovništva BiH.

Dijaspora je važna zbog potencijalnog priliva finansijskih i ljudskih resursa u zemlji. Sada, dijaspora šalje gotovo dvije milijarde dolara godišnje što čini gotovo 20 posto BDP-a.

Ovo stavlja BiH na peto mjesto među 20 vodećih zemalja kada se uspoređuje volumen doznaka migranata u BDP-u.

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti