NASA objavila nove fantastične fotografije Saturna

NASA očekuje kako će fotografije biti jođ bolje dok inžinjeri leta nauče kako najbolje koristiti kamere koje su montirane na Cassini

saturn

NASA-ina svemirska sonda Cassini zabilježila je nove fotografije Saturnovih prstenova u okviru misije izviđanja ove druge najveće planete Sunčevog sistema.

Riječ je o Cassinijevom prolasku pored Saturna, jednom od ukupno 22, koliko će ih usnimiti prije Grand finala koje će završiti 15. septembra ove godine. Tada će inžinjeri Cassinijem probiti atmosferu Saturna i uništiti letjelicu, prilikom čega će ispustiti gorivo kako ne bi zagadili potencijalni ekosistem.

Nove fotografije prstenova koji okružuju Saturn prikazuju njihovu jedinstvenu putanju. Fotografije su zabilježene kada je Cassini zašao u misteriozni prostor između Saturna i njegovih prstenova početkom maja ove godine. Cassini je potkraj aprila prvi put prošao pored Saturnovih prstenova kada je otkriveno da se između njih i druge najveće planete ne nalazi gotovo ništa.

NASA očekuje kako će fotografije biti još bolje dok inžinjeri leta nauče kako najbolje koristiti kamere koje su montirane na Cassini, a objavljen je i sjajan video sastavljen od fotografija koje je Cassini zabilježio ranije:

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti