PRIJE NEGO ŠTO UKLJUČITE KLIMU U AUTU MORATE ZNATI OVE STVARI: Jednu svi radite, a uzrokuje glavobolju i UPALU SINUSA

Ljeto je počelo i temperature iznad 30 stepeni učinile su vožnju bez upaljene klime potpuno nezamislivom.

klima4

Važno je da ponovimo o klima uređajima ono što stručnjaci govore svakog ljeta – ne dozvolite da temperatura u autu bude drastično niža od spoljašnje jer time samo škodite sebi. Sve preko šest do osam stepeni razlike je previše.

Takođe, ne oslanjajte se na klimu previše. Ako je u pitanju kraća gradska vožnja, dok klima krene da radi punim kapacitetom, vi ste već na cilju. Zato gledajte da automobil parkirate u hladu, stavite foliju na stakla i preduzmete sve moguće mjere da vas unutra ne zatekne paklena temperatura.

I na kraju, naravno, vječna opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime po pravilu se preporučuje na svake dvije godine, mada nećete pogriješiti ni ako je čistite sezonski. U suprotnom, tu ostavljate prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će završiti u vašem organizmu.

Klime koje se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu prenijeti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crijevne.

Uzrok je u stvaranju pljesni i grinja u samim uređajima i udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suh vazduh, mogu da izazovu poremećaje u disajnim putevima kod osoba sa alergijom, ali i hroničnih bolesti disajnih puteva.

Ipak, klima nije zlo, naprotiv. Ona nam olakšava funkcionisanje na tropskim vrućinama, a na kraju krajeva, zna da bude i blagotvorna. Čisti i ispravni klima-uređaji pomažu da se smanji intenzitet simptoma kod osoba koje pate od alergija. Postoji i mogućnost ugradnje filtera za polen u klima-uređajima i u uređajima za ventilaciju u automobilima. Onima koji pate od alergija je korisno i pročišćavanje vazduha u prostorijama od prašine, što zavisi od održavanja uređaja.

Izvor: žena.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti