Priča iza nevjerovatne sličnosti britanskog kralja Džordža V i ruskog cara Nikolaja II

Na vjenčanju princeze Viktorije Luize od Pruske, u Njemačkoj je 1913. godine nastala fotografija za koju su pozirali britanski kralj i ruski car, a koja i danas zbunjuje mnoge.

20200720_181938

Ruski car obukao je za ovu priliku uniformu vestfalskih husara, dok je britanski kralj odjenuo uniformu Osme konjice, njemačkih pukova na čijem su čelu bili. Nerijetko se, naime, u Evropi dešavalo da monarsi dobiju na upravljanje dio vojske neke druge sile, što je čast koja je pripala i dvojici članova uticajnih evropskih dinastija Windsor i Romanov.

Više od 100 godina nakon što je nastala, ova fotografija privlači mnogo pažnje, budući da jedan od najslavnijih Rusa i jedan od najpoznatijih Britanaca u istoriji izgledaju gotovo identično. To, naravno, nije slučajnost i objašnjenje je veoma jednostavno – bili su bliski rođaci.

Majka cara Nikolaja II bila je carica Marija Fjodorovna, rođena kao princeza Dagmar od Danske, dok je majka kralja Džordža V bila njena sestra Aleksandra od Danske. Dagmar se udala za ruskog cara Aleksandra III Aleksandroviča, a Aleksandra za britanskog kralja Edvarda VII.

To Nikolaja čini potomkom Kristijana IX od Danske, a Džordža potomkom i Kristijana IX od Danske i britanske kraljice Viktorije.

Ovaj snimak nije jedini koji prikazuje slavne rođake na istom mjestu. Najčešće su pozirali u pažljivo biranoj i veoma sličnoj odjeći, a njegovali su čak i iste brade i očigledno se sretali u više navrata. Njih dvojica su navodno bili veoma bliski. Zbog toga i danas zbunjuje to što kralj Džordž V nije učinio ništa da pomogne svom bratu od tetke kada je ovaj zbačen s trona u martu 1917. godine. Britanska vlada ponudila je porodici Romanov azil, što je dovelo do nezadovoljstva liberala i laburista. Već narednog mjeseca, ponuda je povučena. Mnogi istoričari istraživali su kako je došlo do toga da Nikolaj II Romanov izgubi to spasonosno rješenje, a većina se slaže da je Džordž V strahovao da bi Nikolajeva nepopularnost u ovoj zemlji mogla u Britaniji da podstakne dizanje pobune kakva se dogodila u Rusiji. Britanski diplomata ser Džordž Bjukenan navodno je smatrao da bi ekstremna desnica dolazak ruskog cara iskoristila kao “izgovor za buđenje javnog mnjenja protiv nas (vlasti, prim. aut)”.

Ipak, vojvoda Majkl od Kenta, unuk Džordža V i rođak današnje kraljice Elizabete II, izjavio je u jednom intervjuu 2010. godine da se njegov slavni predak nadao da bi na neki način mogao da ga spase.

“Bili su veoma bliski”, istakao je on.

Zanimljivo, njih dvojica nisu jedini slavni potomci Kristijana IX od Danske i kraljice Viktorije. Njihovi nasljednici danas sjede na tronovima Belgije, Danske, Luksemburga, Norveške, Španije, Švedske i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije. Štaviše, današnji holandski monarsi su jedini na Starom kontinentu koji ne potiču ni od kraljice Viktorije ni od Kristijana od Danske. Kada je izbio Prvi svjetski rat, potomci ovih vladara bili su na čelu osam evropskih zemalja, zbog čega je britanska kraljica nazvana “bakom Evrope”, a danski kralj “svekrom Evrope”. Interesantno je da je Kristijan IX ovaj nadimak dijelio s Nikolom I Petrovićem Njegošem, čijih je pet ćerki bilo udato za evropske prinčeve i kraljeve.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti