RAZLOG JOŠ NIJE POZNAT: Šta je iskrivilo oko 500 stabala u maloj šumi u Poljskoj?

U ovoj šumi nalazi se oko 500 borova koji rastu zakrivljeni pod uglom od 90 stepeni. Pravi razlog ovog fenomena još nije poznat.

stabla1

“Iskrivljena” ili “Kriva” šuma koja se nalazi pored grada Grifino u Poljskoj, poznata je po svojim zakrivljenim stablima. Iako postoje mnoge teorije koje su pokušale da objasne ovaj fenomen, pravi razlog još nije poznat.

U ovoj šumi nalazi se oko 500 borova koji rastu zakrivljeni pod uglom od 90 stepeni, a kod većine to zakrivljenje je usmjereno prema sjeveru. Još čudnije je to što su ova stabla okružena još većom šumom u kojoj drveće raste na uobičajeni način.

Procjenjuje se da su stabla zasađena oko 1930. godine i da su bila stara između sedam i deset godina kad ih je nešto zakrivilo. Ovo su neka od dosadašnjih objašnjenja šta bi to moglo da bude.

Neki smatraju da je gravitacija razlog koji stoji iza neobičnog oblika drveća. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi koji bi poduprli ovu teoriju, a između ostalog, gravitacija predmete povlači na dole, a ne u stranu.

Nešto vjerovatnija, ali i dalje poprilično neprihvatljiva teorija kaže da su velike količine snijega izravnavale stabla kroz duži vremenski period dok su još bila mlada. Ali, i to je vrlo sporan scenario jer stabla u okolnoj šumi rastu savršeno normalno.

Jedno od popularnijih objašnjenja ovog fenomena je da su tokom invazije na Poljsku u Drugom svjetskom ratu neprijateljski tenkovi prolazili kroz tu šumu i sravnili mlada stabla sa zemljom. Stabla su ponovo narasla, ali iskrivljena. Ali, opet se postavlja pitanje zašto je iskrivljen samo jedan mali dio šume?

Takođe, sumnja se da je i čovjek krivac što ova stabla rastu na ovaj način. Ovo objašnjenje ima smisla jer su sva zakrivljena stabla gotovo identična. U to vrijeme, farmeri su sadili stabla koja su oblikovali i koristili za izradu namještaja ili brodova.

Gradić Grifino bio je uništen tokom rata i nije ponovno obnovljen sve do 1970- ih godina, kada je na tom području izgrađena elektrana.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti