Prema mišljenju naučnika: Ovo je 15 najstarijih gradova na svijetu

Jeste li ikada razmišljali o tome koji su najstariji gradovi na svijetu? Među naučnicima i istoričarima ovo pitanje uvijek izazove burne rasprave i nagađanja, jer ne slažu se svi oko same definicije grada.

Ako je grad definisan brojem stanovnika, mora li biti kontinuirano naseljen da bi se kvalifikovao kao jedan od najstarijih? Mora li to mjesto i danas postojati? Uprkos brojnim kontroverzama, svi ovi gradovi u nastavku su izuzetno stari, za većinu je teško odrediti tačan datum i godinu osnivanja, prekrasni su i trebali bi se naći na “wish listi” svih zaljubljenika u istoriju i kulturu.

JERIHON, PALESTINA

Smješten nedaleko od rijeke Jordan, Jerihon je kontinuirano naseljen više od 11.000 godina, bio je značajna trgovačka stanica tokom većeg dijela svog postojanja, a spominje se čak i u Starom zavjetu. Grad se razvio na području Palestine kada su u njemu živjeli lovci srednjeg kamenog doba. Kuće su gradili od sušene opeke, a prema arheološkim istraživanjima utvrđeno je kako su gradske zidine bile toliko snažne da ih se nije moglo srušiti bez višegodišnje opsade. Danas je Jerihon grad u kojem živi oko 20.000 ljudi, udaljen je samo 40 kilometara od Jeruzalema te je idealna destinacija za sve one koji žele osjetiti mistiku nekadašnjih vremena.

Jerihon (Foto: Unsplash)

XI’AN, KINA

Kina ima mnogo gradova koji datiraju iz daleke prošlosti, ali malo njih ima toliku težinu kao Xi’an. Ranije poznat kao Chang’an, Xi’an je osnovan u XII. st. pr.n.e., bio je prijestolnica čak 13 dinastija (ukupno 73 cara) te ga nazivaju rodnim mjestom kineske civilizacije. Snažno se razvio nakon Drugog svjetskog rata, kada su u njega bile preseljene mnoge fabrike i univerziteti iz drugih gradova. Opasan je zidinama dugačkim oko 37 kilometara koje su danas velika turistička atrakcija.

Xi’an (Foto: Unsplash)

LUKSOR, EGIPAT

Osnovan 2123. godine pr.n.e, egipatski grad Luksor nedavno je bio glavna tema u vijestima nakon što su arheolozi otkrili ostatke rimskog naselja starog 1800 godina. Na cijelom području krije brojne misterije drevne egipatske civilizacije, a mnogi ga opisuju riječima da je “jedan od najvećih otvorenih muzeja na svijetu.” Smješten je na rijeci Nil, u njemu danas živi oko pola miliona ljudi te je stanište mnogih arheoloških nalazišta i nevjerovatnih kulturno-istorijskih spomenika.

Luksor (Foto: Unsplash)

CHOLULA, MEKSIKO

Grad je osnovan oko 500. godine pr.n.e., a najpoznatiji je po svom arheološkom parku u kojem se nalazi najveća meksička piramida – Tepanapa. Nekoliko je piramida izgrađeno jedna na drugoj između 200. i 400. godine, a arheolozi su ispod njih iskopali više od 8 kilometara tunela koji su danas prava turistička atrakcija. Zahvaljujući velikoj studentskoj populaciji, Cholula ima iznenađujuće živahan noćni život i sve veći izbor otmjenih restorana i mogućnosti smještaja unutar nekoliko minuta hoda od istorijske jezgre grada.

Cholula (Foto: Unsplash)

ARGOS, GRČKA

Argos je jedan od najstarijih gradova u Evropi, ali i moderan grčki grad s brojnim turističkim atrakcijama i mjestima koja ostavljaju bez daha. Udaljen je 135 kilometara od Atine, njegova se istorija piše već hiljadama godina, a o kulturnim posebnostima svjedoče brojni spomenici među kojima se ističe stari Kaštel. Njegove glavne privredne djelatnosti su poljoprivreda, trgovina i turizam, no vrijedno je i spomenuti kako Argos učestvuje u Mreži antičkih gradova Evrope, zbog mnoštva spomenika iz praistorijskog doba, te muzeja, crkvi, starog dijela grada i sl.

Argos (Foto: Wikimedia Commons)

MULTAN, PAKISTAN

Pakistanski grad Multan je poznat po velikom broju sufijskih svetišta, uključujući jedinstvenu pravougaonu grobnicu Šaha Gardeza koja datira iz 1150-ih i prekrivena je plavim emajliranim pločicama. Multan je 5. grad po veličini u državi, središte je južnog Punjaba, a mnogi istoričari navode kako se radi o najstarijem živućem gradu u jugoistočnoj Aziji koji, prema nekim procjenama, postoji do 325. godine pr.n.e. Danas je Multan spoj stare i nove pakistanske kulture, u njemu ćete pronaći nekoliko hotela s pet zvjezdica te brojne šarmantne tržnice koje osvajaju turiste.

Multan (Foto: Unsplash)

PEKING, KINA

Peking se obično nalazi pri vrhu većine popisa najstarijih gradova na svijetu, a kao godina njegovog nastanka spominje se 473. pr.n.e. “Sjeverna prijestolnica” je prijevod njegovog imena, što i ne čudi jer je to grad koji je kroz svoju hiljadugodišnju istoriju uvijek bio od velike važnosti za kineski narod. Neke od njegovih najvećih znamenitosti su kompleks Zabranjenog grada, trg Tiananmen na kojem su ugušene posljednje šanse za demokratiju u Kini 1989. te Pekinški nacionalni stadion koji je izgrađen u svrhu održavanja Olimpijskih igara 2008. godine.

Peking (Foto: Unsplash)

DJENNÉ, MALI

Djenné je istorijski gradić u centralnom Maliju, nalazi se 5 kilometara sjeverozapadno od rijeke Bani te 130 kilometara jugozapadno od Moptija. Njegova najveća atrakcija je središnja džamija Djenné koja se smatra najvećom građevinom na svijetu izgrađenom od blata i jednostavno je veličanstvena. S obzirom na to da su njene cigle zidane blatom, svake se godine mora održavati i oblagati novim premazom, što je ujedno odlična prilika za posjetu jer se tih dana održava i godišnji festival koji posjećuje hiljade ljudi. Djenné je prepoznat i kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a te se smatra jednim od najstarijih gradova u Africi.

Djenné (Foto: Wikimedia Commons, Ruud Zwart)

QUITO, EKVADOR

Vjeruje se da je glavni grad Ekvadora najstariji stalno naseljeni grad u Južnoj Americi. Već od 1978. Quito je dobio status svjetske baštine UNESCO-a te je bio jedan od prvih takvih gradova u svijetu, a samo ta informacija vam dovoljno govori koliko je dobro očuvano njegovo istorijsko središte. Prekrasna istorijska četvrt prava je škrinja blaga s desecima crkvi, muzeja, građevina iz kolonijalnog doba, fascinantnih parkova i šetalšta. Na kečuanskom jeziku njegovo ime znači “mjesto u centru svijeta”.

Quito (Foto: Unsplash)

VARANASI, INDIJA

Varanasi je jedan od najstarijih svjetskih naseljenih gradova i najsvetiji grad za hinduističke vjernike. Ono što je za kršćane Jeruzalem, za muslimane Meka, za hinduse je Varanasi, grad star oko 3.000 godina. Nalazi se na rijeci Ganges u indijskoj državi Utar Pradeš, a kako hindusi vjeruju da kupanje u Gangesu čisti od grijeha, grad je vijekovima odredište milionima vjernika koji dolaze ispratiti svoje mrtve i okupati svoje grijehe u svetoj rijeci. Najpoznatiji dio grada su gatovi, njih 85, izgrađeni u obliku stuba uz samu rijeku kojima se hodočasnici spuštaju do Gangesa.

Najstariji gradovi na svijetu: Varanasi.

JERUZALEM, IZRAEL

Jeruzalem je najveći grad u Izraelu i glavni grad države. Prvo naseljavanje ovog područja dogodilo se između 4500. i 3500. godine pr.n.e., što ga čini jednim od najstarijih gradova na Zemlji. Hiljadama godina služio je kao raskršće triju glavnih monoteističkih religija. U modernom dobu, ostaje jedno od rijetkih mjesta na Bliskom istoku gdje jevreji, kršćani i muslimani uživaju potpunu slobodu praktovanja svoje vjere bez straha od progona.

Jeruzalem (Foto: Unsplash)

ATINA, GRČKA

Atina je najstarija prijestolnica Evrope. Zapisi pokazuju da porijeklo grada seže unatrag oko 3.400 godina, što ga takođe čini jednim od najstarijih gradova na svijetu. Jedan od najpoznatijih simbola stare Grčke i antičke kulture koja je obilježila ogroman dio svjetske istorije svakako je atenska Akropola, najimpozantnija građevina grčke metropole nad kojom milenijumima bdije s uzvisine. Čini je kompleks građevina smještenih na stijeni, na 150 metara nadmorske visine, cijela je građevina visoka do 70 metara i prostire se na površini od 30 kvadratnih kilometara.

Atina (Foto: Unsplash)

DAMASK, SIRIJA

Osnovan u 3. vijeku pr.n.e., Damask je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku. U srednjem vijeku bio je centar cvatuće zanatske industrije, specijalizovane za mačeve i čipku. Grad ima nekih 125 spomenika iz različitih razdoblja svoje istorije – jedan od najspektakularnijih je Velika Omejidska džamija iz 8. vijeka, izgrađena na mjestu asirskog svetišta.

Damask (Foto: Unsplash)

BYBLOS, LIBANON

Libanonski grad Byblos udaljen je samo 40 km sjeverno od Beiruta, kontinuirano je naseljen još od neolitika, a smatra se da njegova istorija seže unazad 8.000 godina. Byblos je izvanredan svjedok o počecima feničke civilizacije te je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Byblos (Foto: Wikimedia Commons)

PLOVDIV, BUGARSKA

Smješten na šest slikovitih brežuljaka, Plovdiv je drugi po veličini bugarski grad s oko 350.000 stanovnika i jedan je od najstarijih u ovom dijelu Erope. Sudar različitih civilizacija vidljiv je na svakom koraku, smatra se da su ga podigli Tračani oko 4000. godine pr.n.e., a turisti mu s razlogom tepaju da je kao muzej na otvorenom. Posjetite teatar iz 1. vijeka, uživajte u istorijskom centru u kome se nalazi pregršt čarobnim dućana, restorana i kafića, divite se asimetričnoj arhitekturi grada koji je 2019. ponio titulu Evropske prijestolnice kulture.

Plovdiv (Foto: Unsplash)

Izvor: putnikofer.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti