Koliko je bio ‘težak’ John D. Rockefeller: Vjerovatno najbogatiji čovjek u modernoj istoriji

Crkvu je Rockefeller darivao redovno s 10% od onoga što bi zaradio. Rockefeller je bio prva osoba na svijetu koja je zaradila milijardu dolara.

Dana 23. maja 1937. godine umro je kao najbogatiji čovjek na svijetu John Davison Rockefeller. Smatra se da je Rockefeller bio vjerovatno najbogatiji čovjek koji je ikada živio, jer je njegovo bogatstvo, uračunavši promjenu vrijednosti novca, daleko premašivalo bogatstva današnjih vodećih milijardera. Rockefeller je bio prva osoba na svijetu koja je zaradila milijardu dolara. Bio je poznat po svojoj darežljivosti i dobrotvorstvu.

Darovao je ukupno oko 550 miliona dolara tokom života. Zanimljivo je da je Rockefellerova fondacija potpomagala i neke hrvatske medicinske ustanove, pa je tako finansirala izgradnju zgrada škole za medicinske sestre u Zagrebu. Svoju baptističku Crkvu (inače poznatu uglavnom po crnačkom članstvu poput Martina Luthera Kinga) Rockefeller je darivao redovno s 10% od onoga što bi zaradio. Bio je poznat i po tome što je dijelio novčiće prolaznicima. Kad je umro nedostajalo mu je dva mjeseca da napuni 98 godina. Umro je od ateroskleroze u svojoj zimskoj rezidenciji na Floridi, a pokopan je na groblju s pogledom na jezero Erie na sjeveru SAD-a.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti