Postoji i naučni dokaz da majka i kćerka imaju neraskidivu vezu

Uobičajeno je da se čak i depresija i drugi poremećaji ponašanja prenose sa majke na kćerke

md

Časopis “Baazar” otkriva, odnedavno i naučno dokazanu, neraskidivu povezanost između majke i kćerki, koja se pokazala i kao najjača u porodici. Niko vas ne može tako dobro razumjeti kao majke.
– Majka je oduvijek bila tu za tebe, gledala te kako prvi put hodaš, pretvaraš se u ženu, i sama ulaziš u majčinstvo … Čak i dok si prolazila kroz burne godine tinejdžerstva, ta spona je izdržala test vremena i došle ste do mjesta međusobnog razumijevanja i poštovanja kao dvije odrasle osobe koje se neizmjerno vole – piše u časopisu “Baazar”.
Naučnici za tu sponu kažu i da je i najjača.

U istraživanju u kom se pokušalo objasniti zašto je uobičajeno da se depresija i drugi poremećaji ponašanja prenose s majke na kćerke, naučnici su magnetnom rezonancom skenirali 35 zdravih porodica i otkrili kako majke i kćerke imaju sličnu anatomiju onih dijelova mozga koji regulišu emocije.

Mother And Child Daughter Brushing Teeth Together

– Ova povezanost je jača od one kod majke i sina, oca i kćerke ili oca i sina –  kažu istraživači za “The Journal of Neuroscience”.

To znači da će žene prije razumjeti i emocionalno se povezati sa svojim majkama nego s nekim drugim iz porodice.

Slijedeći put kad budete imali loš dan, pokušajte da pozovete onu koja će (najvjerovatnije) najviše razumjeti vaše probleme. A ako ikada osjetite potrebu da se otvorite svojoj mami, sada imate i naučnu potvrdu za to.

– Šalimo se oko toga od koga nasljeđujemo tvrdoglavost ili organizovanost, ali nikada do sada to nismo vidjeli u mrežama ljudskog mozga – kaže vođa studije Fumiko Hoeft sa Univerziteta u Kaliforniji.

– Ovo istraživanje je bilo dokaz tog uticaja – zaključio je Fumiko.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti