Poslušajte zvuk “Đavolje prašine”: NASA rover zabilježio fenomen koji naučnike posebno zanima (VIDEO)

Jedan neočekivan događaj na Marsu doveo je do snimanja zvuka koji će pomoći da saznamo nešto više o ekstremnim uslovima koji vladaju na Crvenoj planeti. Evo i kako.

NASA rover Perseverance kojeg je u septembru 2021. godine progutao pješčani oblak visine oko 120 metara je uspio tom prilikom da dokumentuje zvuk oluje poznate i pod imenom “Đavolja prašina”. U narednim mjesecima naučnici su se posvetili proučavanju ovog snimka kako bi otkrili na koji način ove pojave utiču na pomjeranje prašine na Marsu.

“Zapravo na njemu možemo da čujemo kako čestice utiču na rover”, rekla je autor studije Naomi Murdock sa Nacionalnog instituta za aeronautiku i svemir sa Univerziteta u Toulouseu u Francuskoj. Što je naučnicima pružilo idealnu priliku da izbroje koliko se čestica nalazilo u samom vrtlogu. 

Jer prašina je važna

Prašina je sveprisutna kako na površini Marsa, tako i u njenom vazduhu. Međutim, na njeno kretanje utiču i vrijeme i klima, zbog čega je često u fokusu proučavanja prilikom pravljenja modela vremenskih uslova koji vladaju na ovoj planeti – kako bi jednog dana kada se na njegovoj površini naselimo znali šta nas čeka.

Ono što su do sada istraživači uspjeli da otkriju jeste da ‘Đavolja prašina’ nastaje u uslovima kada se topli vazduh blizu površine podigne i zarotira. Ali nakon događaja iz septembra 2021. godine, oni su prikupili snimke na osnovu kojih su uspjeli da analiziraju njene karakteristike poput temperature, prašine, vlažnosti i vjetra.

Kombinacijom podataka koje su zabilježili MEDA instrumenti, navigacione kamere i SuperCam mikrofon na roveru, otkriveno je da je oluja bila široka 25 i oko 120 metara visoka. Dok se njena brzina kretala u rasponu od oko 20 do 40 km/h i udarala u rover na tri različita načina – otkriće koje je posebno iznenadilo naučnike.

“Danas još uvijek ne razumijemo tačno kako se prašina diže sa površine Marsa, ali ovo je ključni dio koji će nam pomoći kod pravljenja modela za ‘Đavolju prašinu’, ali i običnih oluja”, rekla je i zaključila Murdock. Uz pomoć mikrofona bit će moguće ispitati proces podizanja prašine i odrediti uslove pod kojima se fenomen dešava.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti