Tajna starog kostura koja je progonila i naciste i Sovjete

Zna se da je riječ o ratniku koji je živio između 800. i 1000. godine, ali ne i kojem je narodu pripadao

Nakon što je počivao u zemlji više od 1000 godina, mrtav i davno zaboravljen, misteriozni je kostur postao važna figura u političkom i naučnom sukobu ideologija koji se odigrao tokom Drugog svjetskog rata i Hladnog rata.
Iako je korišten i iskorištavan od strane i nacista i Sovjeta i Čeha, identitet tog misterioznog kostura i danas je predmetom kontinuirane rasprave.
“Našao se u središtu vrtloga ratova 20. vijeka i političkih ideologija koje su išle s njima”, objašnjava profesor Nicholas Saunders, profesor s britanskog univerziteta Bristol.

“Mrtvi se uvijek mogu koristiti kao političko oružje, a ovaj je kostur upravo taj slučaj”, ističe.

No, iza sve politike i ideologije, ko je taj kostur zapravo bio?
Prvi put je otkopan u julu 1928. u dvorištu dvorca Prag u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a uz njega se nalazila hrpa oružja s oštricama i drugih metalnih predmeta.
Otkrio ga je Ivan Borkovský, Ukrajinac koji se borio i na strani Austro-Ugarske i na strani Rusa u 20. vijeku, a došao je u Čehoslovačku 1920. Iz nepoznatih razloga, vjerovatno povezanih s pitanjem oko njegovog češkog državljanstva u to doba, nikad nije dobio priliku objaviti rezultate oko svog pronalaska.

Svi su ga željeli

Do 1939. kad su Nijemci okupirali Čehoslovačku, vrlo su brzo proglasili kako ti posmrtni ostaci pripadaju ili njemačkom ili vikinškom ratniku, a nipošto Slavenu. Time su na neki način i opravdali okupaciju slavenske teritorije.
Misterija identiteta kostura takođe je išla na ruku nacistima zbog njihovih tvrdnji da su dvorac Prag zapravo sagradili arijevci, a ne ljudi slavenskog porijekla.

Pa, kad je Borkovský napisao knjigu o najstarijoj slavenskoj grnčariji u centralnoj Evropi, nacisti su poludjeli jer je to prijetilo njihovom tumačenju istorije. Nakon što su mu prijetili zarobljeništvom u koncentracionom logoru, Borkovskýeva knjiga je napokon dospjela na police – ali oblikovana snažnom njemačkom uredničkom politikom i interpretacijom.

Nakon poraza nacista 1945. Čehoslovačka je dospjela pod vlast Sovjeta, a Borkovský se ponovno našao u nevolji. Njegovo ga je prethodno antikomunističko djelovanje dovelo do prijetnje zatočenjem u gulagu, osim ako se misteriozni kostur ne uskladi sa sovjetskim tumačenjem istorije.

Opet Slaven

I tako je davno preminuli ratnik postao neko povezan s “ranom slavenskom dinastijom Przemyslid”.
Nacistička ideologija provodila je pseudonaučnu okultno-arheološku argumentaciju nordijske superiornosti kako bi se reklo da je cijela srednja Evropa njemačkog, nordijskog, vikinškog porijekla i to je uključeno u njihove arijske rasističke ideje, objasnio je profesor Saunders.

Sovjeti su na svoj način tvrdili suprotno – da su slavenski narodi ključni – i stoga su Rusija ili Sovjetski Savez bili najvažniji.

Današnji arheolozi imaju puno objektivniju predodžbu o tome ko je zapravo bio tajanstveni muškarac. Ono što se definitivno zna je da je bio ratnik koji je živio negdje u razdoblju od oko 800. do 1000. godine, a to potvrđuje i njegov mač uz koji je pokopan.
Ipak, stil oblikovanja njegova mača je jedinstven te ni po čemu nije sličan sa ostalih 1500 primjeraka iz ranog srednjovjekovlja pronađenih ispod dvorca u Pragu.
– Postoje dobri razlozi zbog kojih se može pretpostavljati da je ipak riječ o Vikingu ili pak Slavenu iz susjedne regije  koji je bio putnik, budući da su uz njega pronađene brojne stvari nepoznate u tim krajevima – zaključak je najnovije studije.
Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti