Portal Naupa Huaca: Je li ovo dokaz da su sve drevne civilizacije bile tajno povezane?

Čini se da je Naupa Huaca portalom manipulisano naprednim znanjem (tehnologijom), jer ima praktično savršene linije, oštre uglove i glatke površine.

Drevna struktura Naupa Huaca, osim što pokazuje snažne znakove upotrebe napredne tehnologije, pokazuje i čudnu vezu s drugim civilizacijama širom svijeta. Je li ovo mjesto zaista bilo portal koji je povezao drevne civilizacije širom svijeta?

Misterija ruševina Naupa Huaca

U Naupa Huaca, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od grada Ollantaytambo u Peruu, postoje zagonetne drevne misterije koje stručnjaci još uvijek ne mogu objasniti.

Postoje tvrdnje da i prije nego dođete do ulaza u ovo mjesto naprosto možete naslutiti mistiku njegovog zlatnog doba, kao da se na tom mjestu u dalekoj prošlosti dogodilo nešto veliko što se i dalje događa.

Ulaz u glavnu pećinu Naupa Huaca, s pogledom na duboki kanjon ispod. “Oltar” je vidljiv u prvom planu (u sjeni), zajedno sa zidom sa nišama mnogo grublje konstrukcije © Greg Willis

Nije potrebno dugo, nakon dolaska na lokaciju, da se shvati nevjerovatan nivo vještine graditelja koji jednostavno postavljaju pitanja cjelokupnom znanju čovječanstva o drevnim civilizacijama, uglavnom o njihovim nevjerovatnim tehnologijama.

Kao i velika većina građevina Inka, pećina Naupa Huaca se takođe nalazi na velikoj nadmorskoj visini od skoro 3,000 metara. Ali ono što je toliko impresivno u ovoj pećini je tajanstvena struktura nazvana “sveta vrata prema nebu” koja je privukla pažnju istraživača i entuzijasta. Struktura ima neke neobične karakteristike koje su u isto vrijeme i nevjerovatne i čudne. Navodi se da se tu navodno nalazi tajni drevni portal kulture Inka.

Pogled na kamena vrata vrata hrama Naupa, gledajući u pećinu. Čini se da se strop u neka doba srušio, zatrpavši ispod duboke gomile šuta sve što se nalazilo na suprotnom kraju pećine © Greg Willis

Naupa Huaca pećina i misteriozni portali

Neobične tvrdnje i priče o Naupa Huaci nastale su možda zbog zagonetne arhitekture ovog mjesta. Iako se smatra građevinom Inka (ovo je i dalje tema o kojoj se raspravlja), Naupa Huaca ima tako precizne detalje koji jedva da liče na druge strukture koje se nalaze širom zemlje.

Ulaz u pećinu je dizajniran u obliku obrnutog slova “V”, koje se proteže po cijelom prostoru. Mnogi smatraju da ovaj format nije slučajno izabran. Zidovi na plafonu pokazuju mikro-izrezane detalje, napravljene laserskom preciznošću kako bi se stvorila dva različita ugla na plafonu; ovi uglovi imaju 52 odnosno 60 stepeni.

Nakon daljeg proučavanja, arheolozi su primijetili da postoji samo jedno mjesto na svijetu gdje se ova dva ugla pojavljuju jedan pored drugog. Pojavljuju se na ugaonoj padini dvije najveće piramide u Gizi, Egipat. Ovo pokazuje vezu između drevnih struktura koje su ljudi izgradili u prošlosti, iako su Peru i Egipat udaljeni više od 12.000 kilometara.

Kamena vrata koja su u starim andskim tradicijama služila da Naupa pređe u naš svijet s drugih prostora. Neki šamani su zbog toga na prag stavljali neke poklone i svijeće © Greg Willis

Ali ugao koji formira plafon nije najveća misterija ovog mjesta. Tajanstveni portal leži ispod, mala struktura smještena u bočnom zidu pećine. Istraživači su je nazvali ‘lažnim vratima’, jer ona – barem fizički – ne vode nikuda.

Zbog svoje strukture, lako je primijetiti kako se čini da je ovim portalom manipulisano putem naprednog znanja (tehnologije), budući da ima praktično savršene linije, oštre uglove i glatke površine.

Dizajn u tri koraka definiše andski pogled na univerzum: kreativni podzemni svijet, fizički srednji svijet i eterični onostrani svijet. Koncept je idealizovan u chakani, opšte poznatoj kao Andski krst – najpotpunijem, najsvetijem, geometrijskom dizajnu Inka.

Chakana doslovno znači “premostiti ili preći”, i opisuje kako su tri nivoa postojanja međusobno povezana šupljom trskom – kulturno zajedničkom konceptu koji važi i za drevnu Perziju, Egipat, jugozapadni dio Sjedinjenih Država i keltski svijet.

Osim ovih drevnih vrata, tu se, odmah do njih, nalazi i bazaltni oltar, sastavljen od tri savršeno izvajana prozora. Ove karakteristike se ne vide samo na ovom mjestu. Nekoliko drevnih građevina širom svijeta je stavilo naglasak na podizanje ogromnih zgrada u kojima su se isticala tri prolaza koja su omogućavala pristup njihovoj unutrašnjosti. Ovo pokazuje kako je broj ‘3’ fascinirao naše drevne pretke. Ali zašto?

Izrezbareni oltar s tri udubljenja u stijeni od plavog kamena © Greg Willis

Misterije se ovdje ne završavaju, postoji još jedna anomalija koju treba ispitati u ovoj arhaičnoj konstrukciji. Njeni tvorci odabrali su preciznu tačku na planini gdje je najveća koncentracija plavog kamena koji je izdanak vapnenačke stijene poznate po svojoj magnetnoj snazi.

Da dodamo, ovaj isti kamen je korišten za gradnju Stonehengea, jedne od najvećih znamenitosti u ljudskoj istoriji naše planete.

Ko je onda zapravo stvorio strukture Naupa Huaca?

Što se tiče identiteta drevnog arhitekte, Inke bi se lako mogle odbaciti. Inka kameni zidovi su puno slabiji i po veličini i po kvaliteti, smatra se da su Inke samo naslijedile i održavale kulturu koja je u njihovo doba u 14. vijeku već odavno nestala; čak su i pripadnici drevnih Aymara tvrdili da su takvi hramovi napravljeni mnogo prije Inka.

Stil kamenih radova u Naupa Huaci je u skladu sa onim pronađenim u Cuzcu, Ollantaytambou i Puma Punku, a ono što ovim lokalitetima takođe zajedničko je mit o putujućem bogu graditelju po imenu Viracocha koji se pojavio u Tiwanakuu nakon katastrofalne svjetske poplave, 9703. godine prije nove ere, kako bi pomogao obnovu čovječanstva.

Zanimljivo je da se pojava sličnog božanstva istovremeno dešava u Egiptu uz Aku Shemsu Hor (Horusovi sljedbenici) za koje se vjeruje da stoje iza stvaranja egipatskih piramida.

Je li struktura Naupa Huaca funkcionisala kao drevni portal koji se povezivao s drugim dijelovima svijeta? Je li to razlog zašto možete vidjeti toliko sličnosti gotovo identičnih struktura u nekoliko drevnih civilizacija?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti