Nevjerovatna priča iza najstarije haljine na svijetu iz Egipta koja je stara više od 5.000 godina

Stručnjaci su Tarkhan ogrtač otkrili 1977. u kolekciji predmeta predviđenih za smeće u Petrie muzeju egipatske arheologije u Londonu.

“Tarkhan haljina”, koja je tako nazvana po egipatskom gradu u kojem je otkrivena 1913. godine, ima izuzetne šavove. Njena starost je prije otprilike pet godina precizno datirana korištenjem najnovije opreme za radiokarbonsko datiranje. Ova najstarija poznata istkana odjeća na svijetu je platnena haljina sa finim detaljima koja, prema istraživanjima, datira između 3482. i 3103. godine prije nove ere.

Prema Alice Stevenson, kustosici londonskog Petrie muzeja egipatske arheologije, tekstil otkriven na arheološkim nalazištima često nije stariji od 2.000 godina. Ali, Tarkhan haljina je starija od 5.000 godina a naučnici pretpostavljaju da je možda bila i duža kada je bila nova.

Najstariji tkani odjevni predmet na svijetu pronađen u Egiptu. © Petrie Museum of Egyptian Archaeology, University College London

Pronađena je kao dio “velike gomile prljave lanene tkanine” koju je iskopao Sir Flinders Petrie 1913. na mjestu koje je nazvao Tarkhan po obližnjem selu 50 kilometara južno od Kaira, navodi archaeology.org.

Godine 1977. istraživači iz Muzeja Victoria & Albert pripremali su se za čišćenje i razvrstavanje velike gomile prljavog lanenog platna kada su tu otkrili Tarkhanovu haljinu, izuzetno fine izrade.

Iako je bilo nabora na laktovima i ispod pazuha koji pokazuju da je neko nekada nosio haljinu, lanena košulja s V-izrezom, plisiranim rukavima i steznikom bila je u odličnom stanju uprkos godinama.

Istraživači su sačuvali tkaninu, zašili je krepelin svilom kako bi je reparirali te je prikazali javnosti. Ubrzo je haljina označena kao najstariji egipatski odjevni predmet i najstariji tkani odjevni predmet na svijetu uglavnom zbog starosti grobnice u kojoj je otkrivena. Međutim, budući da je grobnica u kojoj je odjeća pronađena bila opljačkana, istraživači nisu mogli dati preciznu starost haljine.

Haljina je danas dio muzejske postavke © Wikimedia Commons

Kada je 1980-ih godina platno haljine ispitano korištenjem najsavremenije tehnike ​​zvane akceleratorska masena spektrometrija, smatralo se da datira iz kasnog trećeg milenijuma prije nove ere. Ali naučnici su rekli da je ovaj datum previše uopšten.

Na kraju, 2015. godine, radiokarbonski tim Univerziteta u Oxfordu ispitao je uzorak odjeće koji je težio samo 2,24 mg. Utvrđeno je da Tarkhan haljina datira iz perioda između otprilike 3482. i 3103. godine prije nove ere, dakle iz vremena koje čak i prethodi egipatskoj Prvoj dinastiji (oko 3111 do 2906 p.n.e.).

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti