Pojavili se i priredili spektakl: Iznenađujući show delfina na Jadranu očarao je cijeli Balkan!

Kod hrvatskog ostrva Šolte, ribari su primjetili kitove za koje vjeruju da su zalutali u Jadransko more. Kod Splita su viđeni i delfini.

delfin3

Profesor Alen Solda sa Odjeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu istakao je da se radi o velikom kitu perajaru, koji je zaštićena vrsta. Kitovi su u Jadransko more zalutali, jer za njih nema dovoljno hrane u Jadranu.

Kit perajar je u prosjeku dug oko 20 metara, a težina mu je oko 70 tona. Puno je vitkiji i lakši od velikog plavog kita, kao i od ulješure i grenlandskog kita. Gornja strana tijela mu je sivosmeđa, a donja je bijela. Prepoznaje se po nesimetrično obojenoj donjoj čeljusti, jer je desna strana bijela, a lijeva tamna.

Pored kitova, ovih dana Jadranskim morem pliva i puno delfina, a u blizini Splita primjećen je i morski zec, vrsta puža golaća koji naseljava obale Atlantskog okeana.

Vidjeti delfine na Jadranu nije rijetkost, ali je svakako fascinantan prizor vidjeti igru delfina na Korčuli koju je na Facebooku objavila stranica Korčula online.

Razigrani delfini priredili su pravi spektakl za sve sretnike koji su se zatekli u blizini.

Ovi simpatični morski sisari uočeni su u blizini uvale Martinšćica kod Korčule i mnogima je ovaj video njihove igre pravi melem za oči.

Vrsta je bezopasna za ljude, a u odbrani ispušta ljubičastu boju. Može da poraste do 40 centimetara.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti