POJAVA KOJA JE ZBUNILA NAUČNIKE: Šta to guta ogroman dio zemlje ispod Indijskog okeana

Stručnjaci već duže vrijeme pokušavaju da otkriju porijeklo neobične pojave u jednom dijelu Indijskog okeana, gdje nedostaje ogroman dio Zemljine mase i na kojem se nalazi udubljenje od 100 metara.

S obzirom na to da Zemlja nije lopta savršenog oblika, i gravitacioni potencijal na njenoj površini mijenja se od mjesta do mjesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas.

Ranije teorije polazile su od toga da je ova pojava posljedica propadanja hladnih i gustih okeanskih ploča u dublji zemljin sloj- mantl.

Profesor Atriji Goš sa Indijskog naučnog instituta kaže da ova pojava i dalje zbunjuje naučnike.

“Postojanje ovog geoida je jedan od najveći problema u izučavanju Zemlje. Riječ je o najnižoj gravitacijskoj anomaliji na Zemlji, a naučnici do sada nisu uspjeli da se saglase po pitanju njenog porijekla. Smatra se da postoji ogroman nedostatak mase u pojasu donjeg mantla koji je uzrok nedostatka Zemljine mase na dnu okeana” objasnio je profesor Goš i dodao:

“Niski gravitacijski potencijal bi značio da će se površina okeana smanjiti. Dakle, ovaj niski geoid bi u dubinu mogao da spusti okean za 100 metara na tom dijelu. Površina okeana bi se smanjila za 100 metara u tom regionu”.

Međutim, najnovije istraživanje razvilo je novu teoriju prema kojoj je depresija zapravo posljedica izdizanja vrele materije u mentlu ispod Afrike.

“Studija je pokazala da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od sjeverne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu sjeveroistoka, a njegovo kretanje uzrokuje pomjeranje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što izaziva spomenutu anomaliju”, navodi se u istraživanju.

Izvor: kutaknet.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti