Pjesma koja je bila ispred svoga vremena: Snimljena je prije skoro 50 godina a jedan genijalac je njene riječi napisao za samo sat vremena!

Avangardna psihodelična rock pjesma po mnogim ocjenama spada među najveća djela domaćeg rocka ikad, a jednako tako je ocijenjena i gitaristička solo dionica Slobodana Kovačevića Bode. U studiju Radio Sarajeva, 15. 1. 1969., snimljena je, kako će se kasnije ispostaviti, legendarna “Plima” grupe Indexi.

Upravo je Bodo autor muzike i spomenutog psihodeličnog aranžmana, a produkciju je obavio Esad Arnautalić. Postava koja je snimila pjesmu bila je: Davorin Popović  (vokal), Slobodan Bodo Kovačević (solo gitara), Fadil Redžić (bas), Miroslav Šaranović (bubnjevi), Đorđe Novković (klavijature) i Ranko Rihtman (klavijature).

Kao diskografsko izdanje, međutim, “Plima” se pojavila tek 1972. godine pod etiketom Jugotona, zajedno s pjesmama “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” te “Ugasila je plamen”. Riječ je o singlu s brzinom okretaja LP ploče (33 ⅓ RPM), jer za to vrijeme netipično dugačke pjesme od 5 (“Plima”) i 7 minuta (“Ugasila je plamen”) nisu mogle stati na standardnu 45-icu.

Nikada nije odgonetnut stvarni razlog tolikog kašnjenja. Jedan od mogućih glasi: sve tri pjesme su bile prvi primjerci psihodelije u domaćem rocku, što je za 1969. godinu bilo puno, pa i previše ispred vremena kada je domaća scena u pitanju.

plima1

Ako niste znali: Kao autor stihova za “Plimu” jedno vrijeme se navodio Davorin Popović, jer je tako bilo napisano u “košuljici” snimka.

Tekst je, međutim, za vrijeme samog snimanja napisao Kornelije Bato Kovač, raniji klavijaturista Indexa, koji se igrom slučaja zadesio u studiju kada je grupa počela snimati instrumentalnu matricu a njemu su tada otkrili da još nemaju tekst. Melodija ga je asocirala na snagu plime i stihove je napisao u nepunih sat vremena. Malo je, takođe, poznato da psihodelični vrišteći glas u uvodu “Plime” pripada basisti Fadilu Redžiću.

Na kraju članka možete pogledati i kratki video tribute koji čini kombinacija koncertne izvedbe u projektu “Indexi i prijatelji” 2006. godine (vokalna izvedba Željko Bebek) i audio originala sa foto kolažom starih fotografija.

Indexi su bili jedna od najranijih i najdugovječnijih muzičkih grupa u nekadašnjoj Jugoslaviji koja i danas uživa popularnost među generacijama sljedbenika rock muzike. Njihova muzika se odlikuje naglašenim zvukom klavijatura sa istaknutom gitarom, odražavajući uticaje rock grupa poput Procol Harum, The Beatles ili Deep Purple sa početka njihove karijere.

Začudo, tokom gotovo četiri decenije njihove muzičke karijere, Indexi su uspjeli snimiti samo dva studijska muzička albuma. “Modra rijeka” iz 1978. godine je bio vrhunac jugoslovenskog progresivnog rocka. Veoma razrađeni koncept albuma zasnovan je na stihovima jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika, Mehmedakije Maka Dizdara koji nudi veliko muziciranje na način simfonijskog progresivnog rocka.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti