Slavna planina sakriva tajnu – sobu u koju niko ne smije ući

Rijetki znaju da ova planina ima tajnu sobu, a godišnje Mount Rushmore posjeti nekoliko miliona turista

Mount Rushmore je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a napravljene u njihovu čast i zamišljene kao patriotski simbol te zemlje. Nalazi se blizu Keystonea u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S lijeva na desno na njoj su prikazani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln.
Iako izgleda veličanstveno, tek rijetki znaju da ta skulptura sakriva veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Lincolna nalazi se tajna odaja, što je kipar Borglum očigledno pomno i planski isplanirao.

Turisti ne smiju unutra

Iako je prvotno namjeravao napraviti veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, na kraju je zbog raznih ograničenja shvatio kako je najbolje napraviti samo glave predsjednika. No, vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu – kreiranju tajne sobe.
On je u toj sakrivenoj prostoriji želio ostaviti poruku budućim generacijama – kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina te će omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, naročito ako nas ne bude više tu.
Iako je kipar premino prije nego je dovršio projekat, on je 1990. ponovno pokrenut te je rad na sobi završen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima te biografija samog kipara, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titana.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti