Pecka vas jezik? Nije bezazleno, evo zašto trebate doktoru …

Neugodan osjećaj pečenja jezika povezuje se s dijagnozom naziva stomatopiroza. Koliko je to bolno i frustrirajuće iskustvo, znaju oni koji su to iskusili. A najčešće žene u srednjim ili kasnijim godinama života

jezik11

Najčešće se uzrok kod osoba koji to iskuse, povezuje s nekom od namirnica koja je “iziritirala” okusne pupoljke jezika, ali činjenica je da pečenje sluznice može biti uzrokovano čitavim nizom različitih faktora: loša oralna higijena, obilne naslage kamenca, izraženo pušenje, oštećeni zubi ili plombe, nezadovoljavajući protetski preparati, manjak vitamina, pothranjenost, dijabetes, oštećenja nerva, zloćudne bolesti.

Osjećaj peckanja najčešće zahvata jezik, gornji dio usne šupljine, desni, unutrašnji dio obraza te stražnji dio usta ili grlo. Osjećaj se javlja spontano ili iznenada, promjenjive je jačine te djeluje uznemirujuće.

Hrana bogata vitaminom B i željezom djeluje blagotvorno na povlačenje simptoma. Jedite piletinu i meso bez ljutih začina, a prehranu obogatite i grahoricama te integralnim žitaricama koje su takođe bogate vitaminima B grupe. Kod ublažavanja simptoma može pomoći i hladna hrana pa jedite sladoled ili u usta stavite kockice leda. Ako vam to ne pomaže, pokušajte s toplim čajem od kamilice ili kadulje.

Teško je utvrditi tačan uzrok ovog stanja. Povezuju ga s različitim drugim stanjima i bolestima: menopauzom, dijabetesom, lošim prehrambenim navikama i manjkom vitamina i minerala, pojačanim lučenjem želučane kiseline, terapijom protiv tumora ili psihološkim problemima. Neka istraživanja pokazuju da je mogući uzrok i poremećaj u radu nerava u ustima i jeziku, a može trajati godinama.

Ono što možete pokušati napraviti sami jeste da ako redovno koristite vodicu za usta na bazi alkohola, žvakaće gume, duhan ili tekućine visoke kiselosti (određene voćne sokove, gazirana pića i kafu), prestanite ih koristiti na barem dvije sedmice da biste uočili moguća poboljšanja u vašem stanju. Takođe, pokušajte zamijeniti proizvođača zubne paste, ili u potpunosti na neko vrijeme izbaciti korištanje zubne paste.

Neki lijekovi poput onih za snižavanje krvnog pritiska mogu uzrokovati osjećaj peckanja. Stoga pročitajte uputstvo o lijeku i njegovim nuspojavama. Ako pronađete lijek koji uzrokuje osjećaj peckanja ili suhoće u ustima, zamolite svog doktora da vam prepiše zamjenski lijek. Ako stomatolog ne može utvrditi uzrok vašeg stanja, onda problem vjerovatno uzrokuju neki drugi poremećaji poput dijabetesa, anemije, poremećaja u radu štitnjače ili alergija na hranu. Mnoga od tih stanja možete otkriti krvnim pretragama. Neka vaš doktor opšte medicine pregleda nalaze i uputi vas specijalisti ako utvrdi neke nepravilnosti.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti