Evo zašto je najbolje spavati u HLADNOJ sobi!

Ljudi koji spavaju s otvorenim prozorima i u sobi smanjuju temperaturu radijatora, zdraviji su i imaju više energije, pokazalo je američko istraživanje.

sleep4

– Temperatura u spavaćoj sobi ima veliki uticaj na čovjekovo zdravlje – tvrdi voditelj istraživanja dr. Christopher Winter, medicinski direktor centra Neurology & Sleep Medicine u Charlottesvilleu.

San nastupa kad se tijelo umori i spusti se tjelesna temperatura. Hladnija soba pomaže da lakše zaspite i kvalitetnije spavate, dodaje ovaj doktor.

Idealna temperatura za san je 18 stepeni Celzijusa, a četiri su glavna razloga zašto je bolje spavati u hladnijoj sobi. 

1. Lakše ćete usniti

Određeni oblici nesanice nastaju zbog problema s regulisanjem tjelesne temperature. Hladnija soba omogućit će tijelu da se umiri i ohladi, a time i lakše usni. To će omogućiti i dublji, kvalitetniji san.

2. Izgledat ćete mlađe

Ukoliko je u sobi toplije od 21 stepena tijelo će slabije otpuštati melatonin, jedan od najboljih anti-age hormona u tijelu. Kad čovjek zaspi u potpunoj tami i padne mu tjelesna temperatura, tijelo će otpuštati melatonin i potaknuti lagano hlađenje organizma.

sleep5

3. Lakše ćete mršati

– Zdrav ritam spavanja može imati direktan uticaj na gubitak težine. U hladnom prostoru, kada je tijelo hladnije, smanjuje se i količina hormona stresa, kortizola. Kad se čovjek ne naspava, ujutro se budi s velikom količinom kortizola u tijelu, što je uzrok jutarnje želje za slatkišima i anksioznosti koja se može provlačiti kroz cijeli dan – ispričala je Natasha Turner.

4. Smanjujete rizik od metaboličkih bolesti

Niža temperatura u sobi može preventivno djelovati i na razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Oni koji su spavali u hladnijim sobama, gotovo su udvostručili količinu dobre, smeđe masnoće koja se stvara tokom noći. Smeđa masnoća u tijelu, za razliku od bijele, može održavati razinu šećera u krvi na optimalnoj razini i spriječiti organizam da zadržava kalorije. Dugoročno gledano, s vremenom spavanje u hladnijoj sobi može smanjiti rizik od metaboličkih bolesti.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti