Pećina Vjetrenica uskoro na UNESCO-voj listi

Predstavnici pećine Vjetrenica, hercegovačkog dragulja poznatog po najvišem stepenu biodiverziteta u Evropi, pokrenuli su proces nominacije ove prirodne baštine za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, potvrdila je direktorica Javnog preduzeća Vjetrenica Ana Soldo.

Ovo preduzeće već ima urađena dva važna dokumenta za taj proces – Plan upravljanja zaštićenim područjem i Studiju zaštite Vjetrenice i dijela Popovog polja, što obuhvata veliko područje, a realizirana su kroz sredstva različitih fondova.

Direktorica JP Vjetrenica ističe da u ovoj godini na raspolaganju imaju 95.000 KM, koja još nisu isplaćena. Ta će sredstva biti usmjerena na završetak projekta rasvjete u dijelu turističke staze unutar špilje. Također, od Općine Ravno čekaju sredstva za završetak uređenja prilaza špilji dužine oko 150 metara, te šetališta, iako je veliki dio već završen.

Na Dan planete Zemlje 22. aprila vrata pećine će besplatno biti otvorena za sve posjetioce, a prošle godine je samo za taj dan zabilježen dolazak 600 posjetilaca. Takođe, do juna se organiziraju edukativne ekskurzije i izleti za učenike, kada Vjetrenicu posjeti oko 3.000 djece iz osnovnih i srednjih škola s područja BiH.

Integralni članak pročitajte na: http://www.24sata.info

Predstavnici špilje Vjetrenica, hercegovačkog dragulja poznatog po najvišem stepenu biodiverziteta u Evropi, pokrenuli su proces nominacije ove prirodne baštine za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, potvrdila je Agenciji Fena direktorica Javnog preduzeća Vjetrenica Ana Soldo. – See more at: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/178252-spilja-vjetrenica-uskoro-na-unesco-voj-listi-svjetske-bastine.html#sthash.cGDOiBVQ.dpuf

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti