Island građanima otpisuje 24.000 € od stambenih kredita!

Čak 24 hiljade eura duga po stambenom kreditu po domaćinstvu otpisat će vlada na Islandu! Naime, riječ je novousvojenim odlukama islandske vlade, a u sklopu mjera za privredni oporavak.  U analizi koja je prethodila ovoj odluci došlo se do podatka da na 320 hiljada državljana postoji teret hipoteka koji ukupno iznosi 1,25 milijardi dolara. Analiza je pokazala kako taj teret ima direktan utjecaj na islandsku valutu jer je ukupna vrijednost privrede te zemlje na razini od oko 14 milijardi dolara.

“Osloboditi domaćinstva dugova”

Dio duga jednostavno će se otpisati i građani ih neće morati vraćati, a dio će se vratiti tako što će građani Islanda opterećeni kreditima biti oslobođeni poreza na tri godine! Najbolje zapravo zvuči vijest kako će islandska vlada namaknuti novac za ovu mjeru tako što će povećati porez na financijske institucije!

Bitno je naglasiti kako je upravo oprost dugova za kredit bila parola u izbornoj kampanji sadašnjeg premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona. Obećanje koje je na kraju ispunio glasilo je “Osloboditi domaćinstva dugova!”. Islanđani procjenjuju kako će se ovom mjerom povećati BDP te poduprijeti štednja.

Kritike MMF-a

Islandska “slamka spasa” za stotine hiljada građana koji stenju pod teretom kredita, naišla je na oštre kritike Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Od kada je izbila svjetska ekonomska kriza 2008. godine banke na Islandu oprostile su oko dvije milijarde dolara duga.

Integralni članak pročitajte na: http://www.index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti