OVO SU BILE POSLJEDNJE TITOVE RIJEČI: Uporno je odbijao amputaciju, morali su sakriti njegov pištolj

Titov doktor je u svojoj knjizi i intervjuima, među ostalim, otkrio njegove posljednje riječi.

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980., a mnogi ne znaju kako su izgledali njegovi posljednji trenuci. Njegov lični doktor Milomir Stanković napisao je knjigu ‘Tito između života i smrti’ i dao intervjuje u kojima je, među ostalim, otkrio njegove posljednje riječi.

A ovako je sve počelo – Stanković je ispunio naredbu i ostavio svoju suprugu u Beogradu i nije je vidio šest mjeseci, jer je bio na povjerljivom zadatku. Pokraj Tita bio je u njegovim posljednjim danima, a prije nekoliko godina je u intervjuu za RTS rekao kako je on prvi dao Titu dijagnozu koja ga je koštala života.

Takođe, otkrio je i detalje oko amputacije Titove noge za koju kaže da je došla prekasno. Kazao je i kako je sve oko Titovog liječenja bilo u tajnosti te da nije mogao prihvatiti svoju dijagnozu.

“Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posljedica dijabetesa. To je bilo na bedrenoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao učiniti pa sam ga pokušao nagovoriti da ga pregleda liječnički konzilij”, prisjetio se Stanković.

Tito je navodno odbijao prihvatiti dijagnozu, no nakon nekog vremena osjetio je strašan bol u nozi. Nakon nagovaranja dopustio je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan s istoka, drugi sa zapada. Oni su, kako govori Stanković, zaključili da je Tito u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena. Kako on nije pristajao ni na što drugo osim lijekova, sugerisali su da se pokuša jednom premosnicom, no da ga treba upozoriti da će, ne uspije li to, uslijediti amputacija.

“Rekao nam je: ‘Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi’. Kad je morao ići u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao”, otkrio je doktor i dodao da niko nije smio reći da je amputacija neizbježna.

“Terapiju koja ne djeluje produživali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam”, rekao je.

Nakon amputacije bio je zadovoljan jer je bila uspješna, no odugovlačenje zahvata uzelo je svoj danak.

“Pokušavali su ga spasiti na sve moguće načine – infuzijama, transfuzijama. Kad je vidio da je sve propalo, njegove posljednje riječi bile su: ‘Što bi sve ovo trebalo značiti?!’. E sad, ne znam je li se to odnosilo na neke njegove odluke ili na doktore koji su mu obećavali da će terapija uspjeti … Sredinom februara 1980. Tito više nije mogao govoriti i do kraja je bio u vještačkoj komi”, ispričao je Stanković koji je preminuo krajem 2019. godine.

Izvor: insider.story.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti