OTKRIVAMO: Evo kako da razlikujete PRAVI med od VJEŠTAČKOG

Tržište meda preplavljeno je lažnim proizvodima koji se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja, dok je u prodavnicama industrijski.

Htjeli mi to da priznamo ili ne, ni visoka cijena ne garantuje da je med vrhunskog kvaliteta, jer to što je skup ne mora da znači da se prilikom pravljenja pčelar nije koristio prevarama.

Stručnjaci iz ove oblasti otkrivaju nekoliko jednostavnih metoda za otkrivanje lažnog meda.

hon

– Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neke druge vještačke zaslađivače. Prirodni med nije ljepljiv.

– Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.

– Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se vještački odmah početi da se otapa.

– Namažite med na komad hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će ga vještački navlažiti zbog vode koju sadrži.

– Prije nego što progutate pravi med osjetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju vještački med.

– Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će vještački ostati gladak.

– Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od vještačkog koji sadrži vodu.

Lipov med

Bistar je, gotovo proziran i blagog ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno djeluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima.

Cvijetni med

Dobija se iz različitih vrsta cvijeća, u zavisnosti od podneblja. Blagog je i aromatičnog ukusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kao i kod sezonskih alergija i alergijske astme.

Bagremov med

Karakterišu ga izrazito svjetložuta boja i blag ukus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktično ne osjeća u napicima. Koristi se i kod problema sa krvnim sudovima i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

Šumski med

Vrlo cijenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristališe. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udjela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti