Deset trikova kako srezati račune u supermarketima

Odlazak u svaku veću kupovinu namirnica može biti tako traumatičan da se poslije danima oporavljamo od stresa zbog probijene finansijske barijere. Budući da su u posljednjih nekoliko godina cijene hrane itekako porasle, donosimo deset načina kako je valja pametno kupovati.

1. Provlačite jednu svježu namirnicu kroz obrok

Ako kupujete od svega po malo, lako se dogodi da vam počne trunuti pola kupljenog paradajza, celera, blitve, šipka, banana… Stoga, promislite šta ćete tih dana jesti i odlučite se za jednu namirnicu po danu. Ne samo da ćete tako uštedjeti, već će vas to natjerati isprobavati nove recepte.

2. Kupujte sezonske namirnice

Kad je sezona određene namirnice, znatno je jeftinija, od začinskog bilja preko povrća do voća. Sezonsko povrće uvijek dolazi svježije, što znači i da duže stoji pohranjeno. Osim toga, dobijate maksimalnu količinu nutrijenata za svoj novac budući da namirnice u svojoj sezoni daju svoj maksimum.

3. Zamrznite voće i povrće

Brinete da će se bobice pokvariti prije nego što vi uspijete pojesti cijelo porodično pakovanje koje ste impulsivno kupili? Zamrznite ih, imat ćete ih dugo i nećete ih morati kupovati pri slijedećoj posjeti supermarketu.

Ili se pitate što s preostalim špinatom budući da ga ne želite jesti još i sutradan? Vakumirajte ga, pa u zamrzivač. No neka vam ipak ne stoji predugo smrznut.

4. Začine smrznite umočene u ulje

Kupili ste svježi bosiljak, ružmarin, timijan… to su začini koji brzo venu, a onda opet morate – u trgovinu. Zato uronite bilje u nešto ulja, položite u posudicu za led, i zamrznite. Kad vam idući put zatreba, samo ubacite kockicu u jelo – ništa lakše!

5. Posadite mini vrt – u kuhinji

Ako ste u stanju održati na životu išta osim sebe, uzgajajte svježe biljke u vlastitoj kuhinji, a ovako će uvijek najsvježije moguće, i to pri ruci. Polako se troše, a neprestano bujaju.

6. Budite ‘sam svoj majstor’

Naravno, bit će pokušaja i popravaka, ali napraviti tjesteninu kod kuće uopće nije tako komplicirano kao što se čini. Kad jednom shvatite što sve možete napraviti sami, bit će vam suludo kupovati to u dućanu. Tu ulaze i jednostavna jela koja su inače skupa, kao što su umaci i preljevi za salate, burgeri, umaci za tjesteninu, paštete, ali i hljeb i primjerice sojino ili bademovo mlijeko.

Iznenadili biste se da će na kraju mjeseca vaši ukupni troškovi biti manji i ako kupujete sir, pile, povrće u komadu te ih sami režete kod kuće.

7. Temelj obroka neka vam budu jeftine i zdrave namirnice

Uvijek imajte nešto od sljedećeg pri ruci: smeđu rižu, cjelovitu tjesteninu, zob, smrznuto povrće, konzervirani grah, krompir, konzerviranu tunu, jogurt, jaja i leću. Ne samo da su ove namirnice hranjive i zasitne, već nisu ni skupe. Koristiti ove osnove u raznim receptima, od variva i juha preko salata do brusketa.

8. Jednom sednično iskoristite sve što vam je preostalo

Umjesto da bacate minimalne količine svega što vam je ostalo, pomiješajte zajedno i sve iskoristite. Stoga barem jednom sedmično provjerite što se nudi za jedan takav zanimljiv obrok te sastojke iskoristite u salati, supi, fritaji, ili samostalno poprženo. Uz to skuhajte rižu ili grah.

9. Teletina? Postoji i duga hrana bogata proteinima

Grah i leća su također izvrstan izvor proteina, a kad se baš zaželite mesa, konzumirajte piletinu ili puretinu. Zamijenite grahom ili lećom jedan skupi mesni obrok sedmično pa saberite uštedu!

10. Budite pametniji od trgovačkih lanaca

Jednostavno izbjegavajte police u sredini, najpovoljnije stvari su na najnižoj polici. Uglavnom se trgovci trude sakriti najpovoljnije ponude. Imajte na umu i da upadljiv displej s cijenom nije uvijek akcijska cijena i dobra ponuda.

Dobra je ponuda ‘1+1 gratis’, ali ne i ponuda 3+1 gratis, jer tu morate platiti tri proizvoda. I, kupujte ‘rasuto’ što god možete sami odvagnuti, od brašna, preko koštica, do voća i povrća. Tako ćete kupiti točno koliko vam treba i dobrano uštedjeti.

Integralni članak pročitajte na: http://www.dobrevijesti.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti