Ova životna navika je sve češća, a opasna je kao gojaznost i pušenje zajedno!

Postoji životna navika koja je veoma opasna po zdravlje, iako ne djeluje tako.

l1

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26%, pokazala je studija univerziteta Brigam Jang, a objavljena u časopisu “Perspectives on Psychological Science”.

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećavaju taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenim i onih koje uistinu nemaju kontakata sa spoljnim svijetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju usamljenim.

“Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo da riješi problem društvene izolacije, ali i ne osjećaj usamljenosti. Baš zato treba da prihvatiti da su obje kategorije jednako važne”, tvrdi voditeljica studije Juliana Holt-Lunstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svijetu živi u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuje stres, poboljšava imunitet te daje životu veći smisao.

“Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život”, savjetuje dr. Holt-Lunstad.

Izvor: ddl.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti