Otkriće koje je potpuno iznenadilo naučnike: ‘To moramo imati pod kontrolom!’

Naučnici koji su poslali u svemir mali dio DNK na vanjskom kućištu rakete otkrili su da ona može preživjeti temperature veće od hiljadu stepeni Celzijusa, objavio je švicarski Univerzitet u Zürichu na svojim internet stranicama.

Istraživanje švicarskih naučnika pokazalo je da DNK može preživjeti ponovni ulazak u atmosferu, što otvara mogućnost za dolazak molekula vanzemaljskog života iz svemira na Zemlju.

To otkriće bilo je potpuno iznenađenje za naučnike. Uprkos ogromnim temperaturama koje su dosezale i više od 1.000 stepeni Celzijusa tokom kratkog leta u suborbitalni prostor oko Zemlje i nazad, većina uzorka DNK ostala je netaknuta.

‘Bili smo u potpunosti iznenađeni kada smo otkrili da je ostalo toliko netaknutog i funkcionalno aktivnog uzorka DNK’, izjavila je dr. Cora Thiel, jedna od naučnica sa Univerziteta u Zürichu.

Njen kolega, profesor Oliver Ullrich, rekao je da ‘ova studija pruža eksperimentalne dokaze da je genetska informacija DNK sposobna preživjeti ekstremne uslove u svemiru i ponovni ulazak u zemljinu atmosferu’.

dna1

Misija TEXUS-49 lansirana je iz evropske baze Esrange u Kiruni na sjeveru Švedske i njezina prvobitna svrha bila je proučiti uticaj gravitacije na gene ljudskih ćelija unutar rakete.

Međutim, naučnici su odlučili takođe testirati učinke svemirskog putovanja na DNK koju su stavili na tri mjesta na vanjskom kućištu rakete.

‘Rezultati pokazuju da unatoč svim mjerama opreza svemirski brodovi mogu prenijeti zemaljski DNK na svoja mjesta slijetanja i to moramo imati pod kontrolom kada budemo tražili vanzemaljske oblike života’, rekao je Ullrich.

Izvor: dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti