Oprez! Ovo je šest najgorih stvari koje možete da uradite nakon jela

Ljudi često imaju nezdrave navike kojima nesvjesno narušavaju svoje zdravlje, čak i ako se pravilno hrane. Zdrava prehrana ključ je zdravog života, ali samo onda kada je prate i zdrave navike.

hrana4

Zato nemojte da i dalje da griješite ako ste nakon obroka navikli da radite ovo:

1. Jedete voće

Ako je voće dio obroka, tada će vam njegovi ugljeni hidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći. Ali, ako poželite da ga jedete punog stomaka, organizam će ga mnogo teže svariti.

2. Pijete čaj

Tanini iz čaja ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu, čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost, a mogu da utiču i na pad nivoa tog važnog minerala. Uprkos zdravoj ishrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice i lošija cirkulacija.

3. Pijete sok, naročito gazirani

Iako mnogi misle da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela – činjenica je da će tečnost razblažiti želudačne sokove i samim time usporiti varenje. Stručnjaci zapravo kažu da je nakon jela najbolje sačekati s konzumiranjem bilo kakve tečnosti.

4. Zapalite cigaretu

Pušenje nikako ne može da se svrsta u zdravu naviku, a naročito ne kada se cigareta zapali odmah nakon jela. Ova navika oduzima organizmu važnu količinu kiseonika koji je neophodan za pravilno varenje hrane, a tijelo tada apsorbuje mnogo više kancerogenih materija iz dima cigarete.

5. Tuširate se

Ako vam se žuri, pa nakon obroka planirate brzi tuš prije izlaska, razmislite malo o tome. Dok se tuširamo u toploj vodi, temperatura tijela blago raste, pa naš organizam dobija signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolje varenje.

6. Odlazite na spavanje

Ako još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, sjetite se da je pojedinim vrstama namirnica potrebno malo više aktivnosti i vremena da se razgrade.

Spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces, a nije isključeno da ćete se možda probuditi sa žgaravicom.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti