Operacija “Dijamant”: Kako je prije 55 godina izbjeglica oteo MiG-21 i prebacio ga iz Iraka u Izrael

Stvar je u tome što je SSSR Migove-21 isporučivao arapskim zemljama. A spomenuti su lovci već 1963. godine ulazili u sastav ratnog vazduhoplovstva tih zemalja. Izrael je bio zainteresovan za informacije o Migovima

Prva dva pokušaja krađe neuspješno su završena. Jedan je pilot izdao agenta, a drugi odletio na drugom avionu.

I tada je odlučeno da se naglasak stavi na pilota-nemuslimana, što se pokazalo kao dobar potez. U Parizu je s izraelskom ambasadom stupio u kontakt irački jevrej Yusuf Maksur. On je bio sluga u porodici Asiraca kršćana Redfa. Jedan od članova te porodice, Munir Redfa, koji je imao 32 godine, spadao je u najbolje pilote Ratnog vazduhoplovstva Iraka i upravljao je Migom-21. S obzirom na to da je u to vrijeme u Iraku počeo progon kršćana, porodica Redfa planirala je napusitti zemlju. I to je bio razlog za Munira Redfa da otme avion.

Obećane su mu velika nagrada i sigurnost porodice. Redfa je pristao i s njim su dogovoreni svi detalji operacije. U prepisci između pilota i Mossada avion se spominje pod kodnim imenom Dijamant. To je i postao naziv operacije.

15. avgusta 1966. godine, a u nekim se izvorima spominje i 16. avgust, Munir Redfa odletio je iz Iraka u Izrael na Migu-21. Tako se u ovoj zemlji našao supertajni avion. Na njemu su vršena letna testiranja. Zatim je prebačen u Sjedinjene Države, gdje je avion podrobno proučen.

Poslije toga je Mig-21 ponovo vraćen u Izrael.

Munir Redfa

Sada se nalazi u muzeju Ratnog vazduhoplovstva Izraela. Upoznavanje s letno-taktičkim karakteristikama bilo je važno za ovu zemlju i upravo to joj je pomoglo u Šestodnevnom ratu.

Sam pilot dobio je 500 hiljada funti. Poslije toga je vozio avione u naftnoj kompaniji. Poslije tri godine otišao je u jednu od zemalja Zapadne Evrope. Umro je 1988. godine.

Izvor: hr.rbth.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti