On je jedini čovjek koji nije sahranjen na Zemlji, nego na Mjesecu

Trendovi u pogrebnoj industriji mijenjaju se na zahtjev tržišta iz dana u dan, no samo je jedna osoba do sada pokopana na drugom nebeskom tijelu.  Ostaci jedne jedine osobe se nalaze na Mjesecu

Eugene Shoemaker, jednako poznat kao astronom i geolog, rođen je 28. aprila 1928. godine u Los Angelesu te se odmah po završetku petrologije na Tehnološkom institutu u Pasadeni počeo zanimati za nalazišta urana u Coloradu i Utahu.

Tokom potrage za uranom Shoemaker se počeo zanimati i za Mjesec, njegove vulkane te mogućnost putovanja na Zemljin prirodni satelit. U to vrijeme otkriva kako je Barringerov meteorski krater u Arizoni po tipu nastanka jednak Mjesečevim kraterima, iznijevši tada revolucionarnu ideju kako bi mogući udar nekog nebeskog tijela mogao biti presudan za iznenadne geološke promjene na Zemlji.

Shoemaker pokušava 1955. godine zainteresovati Američko geološko društvo za izradu geološke mape Mjeseca, no ono ga odbija. Naučnik ne posustaje te započinje istraživanja mehanike meteorskih sudara i pritom otkriva koesit, vrstu silicija stvorenog pod viskom pritiskom nastalim prilikom udara meteora ili atomske bombe.

Otkriće mu donosi vodeću ulogu u astrogeološkim istraživanjima u NASA-nim misijama Lunar Ranger te Surveyor, a istvremeno se priprema za ulogu astronauta, u čemu ga sprečava opaka bolest nadbubrežne žlijezde.

‘Prizemljen’ bolešću, Shoemaker nastavlja sa naučnim radom i istraživanjem astroblema, udarnih kratera na Zemlji nastalih padom manjeg nebeskog tijela.

Za svoj naučni rad 1992. dobija Nacionalnu medalju za nauku, a već iduće godine bilježi raspadanje kometa Shoemaker-Levy 9 i njegove sudare s Jupiterem.

Prilikom jedne astrogeološke ekspedicije u Australiji 1997. poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a godinu dana kasnije NASA-ina svemirska sonda Lunar Prospector odnosi njegov posmrtni pepeo na Mjesec, čime je Shoemaker postao prvi i zasad jedini čovjek sahranjen na drugom nebeskom tijelu.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti