OLUPINA NA DUBINI OD 6.100 METARA: Pronađen američki razarač potopljen 1944. (VIDEO)

Američki razarač USS Johnston koji je potopljen tokom bitke u zalivu Leyte 25. novembra 1944. godine pronađen je na dubini od 6.100 metara čime je službeno postao olupina pronađena na najvećoj dubini ikada

Brod je potopljen tokom bitke američkih snaga s japanskim ratnim brodovima. Američki istraživački tim firme Caladan Oceanic koju vodi preduzetnik, istraživač i penzionisani američki pomorski oficir Victor Vescovo potvrdio je da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini na kojoj je pronađena neka olupina.

Upravo je to pridonijelo izuzetnoj očuvanosti brodskih ostataka, što je bilo vidljivo i prilikom prvog zarona istraživačke podmornice.

‘Olupina je toliko duboko, da je dole vrlo malo kiseonika, pa iako je tek neznatno kontaminirana morskim životom, praktično je netaknuta, ako izuzmete štetu nastalu prilikom žestoke bitke i konačno, potapanja’, kazao je voditelj ekspedicije Victor Vescovo.

USS Johnston dug je 115 metara, a lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali tada njihovo podmorsko vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Ova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je.

Od 327 članova posade broda potapanje je preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo ozljedama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u moru i nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

Podmornica s kojom su istraživači zaronili ima titanski trup debljine 9 cm u koji mogu smjestiti dvije osobe i koja se može spustiti na bilo koju dubinu. Prethodno je istraživala olupinu Titanica na 3.800 metara dubine, ali se spuštala i na najdublje mjesto u okeanu, Marijanski rov, koji leži na gotovo 11 km dubine.

Izvor: tportal.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti