Jezivo istarsko selo koje je proslavio prvi evropski vampir

Prema legendi, Jure Grando ustajao bi svake noći i lupao na vrata sugrađana, sve dok mu nisu odrubili glavu.

Mjestašce u blizini Pazina dom je Jure Granda, prvog evropskog vampira. Zabilježeno je to u pisanim dokumentima, baš kao i njegova godina smrti, davna 1672. Vjerovali u vampire ili ne, Kringa doista ima posebnu energiju.

Ondje svraćaju tek rijetki poštovaoci natprirodnog ili turisti zalutali sa sajma pršuta u obližnjem Tinjanu. Dok je još bio otvoren Muzej vampira Jure Granda, posjetioci su s ushićenjem razgledavali stare fotografije i kolce za ubijanje vampira. Krene li se istraživati istorija Kringe dalje u prošlost, stiže se do rimske utvrde te neobičnih idola koji potiču iz mlađeg kamenog doba.

Prema zapisima slovenskog putopisca Janeza Vajkarda Valvasora, vampir Jure Grando nakon pokopa svake je noći ustajao iz groba. Ulicama bi se zatim začulo jezivo lupanje po vratima, a stanovnicima se ledila krv u žilama.

Slovenski putopisac zapisao je u djelu Slava vojvodine Kranjske i da hrvatski vampir nije imao milosti prema svojoj supruzi koju je iz noći u noć zlostavljao. Dio mještana govorkao je kako je Jure vampir koji ustaje iz groba zato što mu jezik nisu proboli ekserom.

Trebalo je proći 16 godina da bi župan Miho Radetić okupio devetoricu mještana koji su iskopali Grandov grob. Navodno su u njemu našli nacereno lice i tijelo koje se doimalo živim. Oboružani glogovim kolcima, mještani su pokušavali probosti srce jezivom vampiru, ali odbijali su se kao začarani.

Slovenski putopisac navodi da je uslijedio egzorcistički ritual, a zatim su mu odrubili glavu sjekirom. Grob se napunio krvlju, a mještani su ga zakopali. Od tada Jure više nije izlazio. Neki nagađaju da je Grando bio ideja vodilja za irskog pisca Bram Stokera i njegovog slavnog Drakulu, a drugi tvrde da je bio običan pijanac koji je uznemiravao sugrađane.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti