OBRATITE PAŽNJU: Ako imate dlačice u uhu to je upozoravajući znak – evo šta to znači!

Prema naučnicima, imati crne dlačice unutar uha može ukazivati na srčani udar!

dlacica1

Ono što je dovelo do ove ideje bilo je istraživanje dr Sanders T. Franka i njegovog tima i objavljeno je u New England Journal of Medicine, te ukazuje na to da dijagonalni nabor na ušnoj školjci može biti znak bolesti srca.

Zainteresovani za ovaj odnos uha i srca, naučnici su se udružili sa dermatologom kako bi pronašli odgovore. Prema pismu objavljenom 1984. u New England Journal of Medicine, postoji jaka veza između dlačica u kanalu uha i bolesti koronarnih arterija.

Grupa doktora, uključujući i Richard F. Wagnera sa Boston University Medical School pretpostavlja da uzrok ugrušaka u arterijama može biti dugotrajno izlaganje androgenu, muškom hormonu.

Godine 1989. još jedan članak na tu temu se pojavio, ovaj put u indijskom Heart Journal. Ovaj članak je izložio rezultate istraživanja provedenog na 215 indijskih bolesnika, koje se bavi vezom između ušne resice, dlačica u uhu i bolesti koronarnih arterija.

Prema autorima, “značajna razlika je takođe uočena između muškaraca sa i bez prisustva dlačica u uhu odgovarajuće starosne grupe.”

Iako odnos između dlačica uhu i srčanog udara još uvijek ostaje koliko toliko nejasan, ne bi bilo loše ako primijetite rast u uhu da odete kod doktora.

Izvor: vestibalkan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti