Nova pravila za vozače stižu iz EU: Evo šta će morati imati svi automobili

Evropske institucije postigle su dogovor o uredbi o opštoj sigurnosti po kojoj će sva nova vozila morati imati ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.

drivers

Nove tehnologije trebale bi smanjiti broj ozljeda i smrtnih slučajeva, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom greškom. Dio novih sigurnosnih funkcija već postoji i ugrađuje se u vozila više kategorije, a sada bi trebale postati obaveznima za sve.

Uredba predviđa da svi automobili, kombiji, kamioni i autobusi imaju sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pažnje, poput upotrebe pametnih telefona tokom vožnje, inteligentne sisteme pomoći za brzinu, sigurnosni sistem za vožnju unazad uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće (“crna kutija”).

Automobili i kombiji morat će imati sisteme za zadržavanje u saobraćajnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojaseve koji su poboljšani na osnovu testova sudara.

Kamioni i autobusi imat će sisteme za poboljšanje vidljivosti vozačima te za uklanjanje mrtvog ugla, kao i sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih sudionika u prometu, posebno pri skretanju kamiona.

Novu uredbu sada i formalno trebaju potvrditi Vijeće EU-a i Parlament. Nova sigurnosna obilježja postat će obavezna od 2022. godine, osim zahtjeva za direktnu vidljivost na kamionima i autobusima te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će se uvesti kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmjena.

Prema procjenama Komisije, nove sigurnosne mjere mogle bi do 2038. godine spasiti više od 25 hiljada i života i spriječiti najmanje 140 hiljada teških ozljeda.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti