Nova otkrića u potonulom gradu Thonis-Heracleion u Egiptu (FOTO & VIDEO)

Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) je saopštio da su arheolozi na području potonulog hrama u blizini egipatske obale Sredozemnog mora otkrili nova blaga i tajne.

Francuski pomorski arheolog Franck Goddio i njegovi kolege došli su do novih otkrića na mjestu gdje se nalazio hram boga Amona u drevnom lučkom gradu Thonis-Heracleion u zalivu Aboukir, saopštio je institut.

Tim je istraživao južni kanal grada, gdje su se veliki kameni blokovi iz drevnog hrama urušili tokom kataklizmičkog događaja koji se dogodio sredinom drugog vijeka prije nove ere. Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni “primali svoje titule moći koje stiču kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona”.

Srebro, zlatni nakit, posude s parfemima …

“Arheolozi su pronašli dragocjene predmete iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja. Ovi nalazi svjedoče o bogatstvu ovog svetišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada”, navodi IEASM, a prenosi CNN.

Tokom istraživanja, koja provode Goddiov tim i Odjel za podvodnu arheologiju ministarstva turizma i starina Egipta, otkrivene su podzemne strukture poduprte vrlo dobro očuvanim drvenim stubovima i gredama koje datiraju iz 5. vijeka prije nove ere.

Pronađeni su zlatni predmeti, nakit i Djed stub, simbol stabilnosti od lapis lazulija © Christoph Gerigk Franck Goddio/Fondacija Hilti

Istočno od Amonova hrama, arheolozi su pronašli grčko svetište posvećeno Afroditi s bronzanim i keramičkim predmetima.

Potonuli grad je otkriven 2000. godine

Pokazujući grčku prisutnost u starom Egiptu, delikatni bronzani polivalnik u obliku patke otkriven je među keramikom na mjestu novootkrivenog grčkog svetišta Afroditi u potopljenim ruševinama Thonis-Heracleiona © Christoph Gerigk Franck Goddio/Fondacija Hilti

“To pokazuje da su Grci koji su se za vrijeme faraona iz dinastije Saite (664.-525. pr. n. e.) smjeli naseliti i trgovati u gradu – imali hramove posvećene svojim bogovima”, dodaje institut. Ostaci Thonis-Heracleiona su sada potopljeni ispod površine mora, 7 kilometara od sadašnje obale Egipta. Grad je vijekovima bio najveća egipatska luka na Mediteranu prije nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju.

 

Zbog podizanja razine mora i potresa praćenih plimnim talasima potopljen je dio delte Nila od 110 kvadratnih kilometara, zajedno s Thonis-Heracleionom. IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti