TRENUTAK ZA ISTORIJU: Da li je otkrivena najstarija rečenica ikad napisana? Sve je rečeno u 17 slova, evo šta piše

Arheolozi su preveli možda najstariju ljudsku rečenicu, otkrivenu na drevnom češlju od bjelokosti, napisanu feničanskom abecedom

Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Češalj je iskopan prije nekoliko godina u Tel Lachishu, starom kanaanskom gradu u podnožju Izraela. Kanaanci su narod koji se spominje u Starom zavjetu. Veliki dio njihove zemlje, zvane Kanaan, kasnije će postati poznat pod nazivom Izrael.

Naučnici su tek nedavno primijetili da je na češlju ugravirano 17 sitnih slova. Iako su jedva uočljiva, ta slova čine zasebne riječi čiji prijevod otprilike znači: “Neka ova kljova iskorijeni uši iz kose i brade!”.

Smatra se da je rečenica ugravirana oko 1700. godine prije nove ere te da je to prva pouzdana rečenica koju su arheolozi pronašli na kanaanskom dijalektu. Riječ je o velikom otkriću, jer je kanaansko pismo, poznato i kao feničanska abeceda, najraniji poznati primjer abecede, koju su kasnije usvojile i prilagodile mnoge kulture širom svijeta.

Veliko otkriće

Većina modernih abeceda potiče od ovih izvornih, starih slova, uključujući arapsku, grčku, hebrejsku, latinsku i rusku.

Postoje i brojni drugi primjeri izolovanih slova koja predstavljaju rano kanaansko pismo, ali nijedan ne predstavlja smislen ili čitljiv niz. Natpis na češlju je direktan dokaz za upotrebu abecede u svakodnevnim aktivnostima prije nekih 3.700 godina.

“Ovo je prekretnica u istoriji ljudske sposobnosti pisanja”, objašnjava arheolog Yosef Garfinkel s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu.

Sam češalj izrađen je od slonove kljove i dugačak je samo 3,66 centimetara a širok 2,51 centimetar.

Na jednoj strani češlja nalaze se ostaci šest velikih zubaca, vjerovatno za češljanje kose, dok se na drugoj strani vide ostaci 14 finih zubaca, najvjerovatnije za uklanjanje insekata i gnjida u kosi i bradi”, prenosi portal Science Alert.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti