NIKADA ne zaustavljajte kihanje – može biti opasno za vaše zdravlje, evo zašto …

Britanski doktori upozorili su da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

preh2

Do tada ‘zdrav i u dobroj formi’ muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su doktori u stručnom časopisu ‘British Medical Journal’ u prikazu slučaja.

“Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu”, kazali su stručnjaci iz univerzitetske bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem.

“Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati”, kazali su stručnjaci.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja ili puknuća bubnjića, gubitka sluha te vrtoglavice koja neće brzo prestati.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti