Nije pojma imao: Siromašni ribar je spavao na 100 miliona $! (VIDEO)

Prije deset godina siromašni ribar sa Filipina je na obalama ostrva Palawan našao ogromni biser. Shvatio je to kao znak dobre sreće i zbog toga ga je stavio pod krevet u svojoj trošnoj kolibi. Ako ništa drugo, mislio je praznovjerni muškarac, možda će zbog njega ulov ribe biti bolji.

Biser je zaista bio dobra sreća što je ribar uvidio tek kada mu je koliba izgorjela do temelja. Naime, jedina stvar koja je ostala čitava bio je biser težak, pazite sad – 34 kilograma! Ribar ga je zbog toga pokazao lokalnom turističkom službeniku koji nije mogao vjerovati svojim očima.

Anonimni ribar, ispalo je, prije deset je godina pronašao i ‘za sreću’ spremio najveći biser u istoriji čija je tržišna vrijednost oko 100 miliona dolara. Da, dobro ste pročitali. Ovaj je biser s lakoćom preuzeo titulu najvećeg na svijetu. Do ovoga najveći pronađeni biser je težak ‘tek’ 6,4 kilograma i vrijedi oko 35 miliona američkih dolara. On je takođe pronađen na obalama ostrva Palawana i to 1934. godine.

– Ribar je prije desetak godina s brodića bacio sidro koje je zapelo za stijenu tijekom oluje. Primijetio je da je to u stvari bila školjka, pa ju je zajedno sa sidrom iznio van iz mora. On jednostavno nije znao o koliko se vrijednom pronalasku radi pa je biser držao kod kuće – za sreću, izjavila je turistička službenica Aileen Cynthia Amurao.

I eto, biser je ribaru zaista donio sreću i to u trenutku kada je mislio da je izgubio i ono malo što je imao – svoju kolibu.

Lokalne se vlasti ipak nadaju da će biser ostati na Filipinima i da će privući dolazak turista sa svih strana svijeta.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti