Zastupnica Mirela Holy – za prava siromašnih

Suzdržani glas saborske zastupnice Mirele Holy (ORaH) srušio je danas planirane izmjene Zakona o tržištu električne energije, pa će siromašni građani koji ne mogu plaćati račune i dalje moći računati na snadbjevanje strujom.

Predloženim je izmjenama, naime, planirano brisanje odredbe po kojoj su nadležna tijela za socijalnu zaštitu morala osigurati novac za plaćanje isporučene električne energije socijalno ugroženim kupcima.

Vlada je najavljivala da će taj problem riješiti posebnom uredbom, no to objašnjenje nije se dojmilo Holy koja podsjeća da se u Hrvatskoj kasni s mnogim uredbama pa ne vidi zašto bi ova bila izuzetak.

“Hrvatska je još u maju prošle godine morala definirati energetsko siromaštvo u skladu s direktivnom EU, no to još nije učinjeno”, podsjeća Holy.

Budući da je riječ o organskom zakonu za izmjene je trebalo 76 glasova saborskih zastupnika, koliko ih je i ostalo u sabornici nakon što ju je napustila opozicija, tvrdeći da je osam zakona doneseno bez potrebne većine od 76 glasova.

Holy je ostala suzdržana i kod glasanja o izmjenama Zakona o tržištu plina, kojim se također razrađuje nadzor nakon ukidanja Državnog inspektorata, no za taj se Zakon nije tražilo 76 glasova pa je prošao.

Integralni članak pročitajte na: http://www.index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti