Nevjerovatna istorija plemena Dogon: Arijevski vanzemaljci u drevnoj Africi

U južnom dijelu afričke države Mali pleme Dogona živi svoj skromni zemljoradnički život

Vjeruje se da Dogoni imaju bogatu kulturu koja potiče iz 3200. godine prije nove ere i da su nastali mješanjem drevnih Egipćana i drugih supsaharskih plemena. Međutim, ono što ih i danas čini najmisterioznijom zajednicom na planeti je tajanstvena povezanost njihove kulture i tradicije sa zvijezdom Sirius.

Znamo da je Sirius jedna od najsvjetlijih zvijezda na našem nebu, međutim, mitologija Dogona govori o Siriusu B, zvijezdi nevidljivoj ljudskim očima. Da su Dogoni u davnoj prošlosti stvorili mit o Siriusu A, to bi bilo sasvim razumljivo, misterija ne bi postojala. Ali, oni uporno tvrde da njihova zvijezda nije Sirius A, već njen nevidljivi pratilac.

Zapadni astronomi su, 1844. godine, prvi put posumnjali da ovaj nevidljivi pratilac postoji, onda kada su primjetili izvjesne manje nepravilnosti u kretanju Siriusa A. Pomislili su da ga privlači gravitaciona sila neke mnogo manje, nevidljive zvijezde u njenoj neposrednoj blizini. Poslije detaljnog teleskopskog pretraživanja, 1862. godine, pronađena je prateća zvijezda – Sirius B.

Sudeći prema legendama, informacije o Siriusu B Dogonima su prenijeli Nomo – vanzemaljci sa Siriusa B, a znanje koje su od njih dobili za mnoge je neoboriv dokaz da su nas u prošlosti posjećivali vanzemaljci!

Nomosi su poznati kao napredna bića koja su se takođe pojavljivala u brojnim povezanim mitovima u sumerskim i mesopotamijskim kulturama. Predanja govore da su Nomosi donijeli znanje sa Siriusa i ostavili iza sebe nekoliko artefakata. Jedan artefakt koji oslikava sazviježđe Siriusa star je 400 godina, što je oko 230 godina prije nego što su astronomi saznali za prijateljsku zvijezdu.

Za Dogone se prvi ozbiljno zainteresovao antropolog Marcel Griol. U njegovim bilješkama mogu se naći razgovori sa starješinom Dogona po imenu Ogotemeli, koji pominje više prijateljskih zvijezda u sistemu Siriusa.

Takođe, postoje navodi da su Nomosi dolazili u par navrata velikim svemirskim brodom, a prema istim bilješkama, Dogoni su znali za prstenove Saturna i različite satelite Jupitera.

Zanimljivo je i da svakih 60 godina, Dogoni slave ciklus Siriusa A i Siriusa B.

Misterije Dogona pominju još jednu zvijezdu u sistemu koja bi se mogla nazvati Sirius C. Vjeruje se da Nomosi naseljavaju planetu koja orbitira oko Siriusa C.

Kredo Mutva (94), Zulu šaman ili “sanusi” u Južnoj Africi, tvrdi da postoji slika visokih, plavookih, plavokosih bića koja su afrička plemena vidjela dugo prije nego što su se pojavili Evropljani.

Kredo, zvanični istoričar plemena Zulu, rekao je da su, kada su Evropljani prvi put došli, Afrikanci mislili da su se vratili bijeli “bogovi” koje su nazivali Mcungu. Oni su zato nazivali Evropljane tim imenom, a koriste ga i danas.

Slično su odreagovali narodi u srednjoj Americi kada su Cortes i njegovi španski osvajači došli 1519. godine, misleći da je on božanstvo Kvecalkoatl, opisan kao visok, bradat i prodornih plavih očiju.

Pernati zmijski Bog se pojavljuje u mnogim drevnim kulturama i mezoameričkim legendama. Inke su ga nazivale Virakoča,  Maje Kukulkan, a Asteci Kvecalkoatl. U srednjoj Americi su ga zvali Gukumac, a u Palenki, Zamni i Izamalu su ga zvali Votan. On i njegovi “ljudi” su opisivani kao bradati, bijele kože i dubokih plavih očiju.

Izvor: informer.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti