NEJASNO OTKUDA IM: Drevni Rimljani su imali tehnologiju elektromagnetne zaštite koja je otkrivena tek 2000.

Tim građevinskih inžinjera u Francuskoj otkrio je da su Rimljani imali drevnu tehnologiju za izgradnju struktura koje su korištene kao moderne elektromagnetne naprave za zaštitu

Obrazac temelja u nekim velikim rimskim spomenicima, kao što je Koloseum, pružao je zaštitu od zemljotresa savijanjem seizmičkih talasa oko njih.

Drevni arheološki materijali

Rimljani su u svojim konstrukcijama koristili arhitektonske karakteristike koje su se ponašale kao “metamaterijali”, vještačke strukture koje mogu da manipulišu elektromagnetnim ili zvučnim talasiima.

Na primjer, okruživanje zgrade šupljim rešetkama ili čvrstim objektima ugrađenim u zemljištu, može imati efekat preusmjeravanja seizmičkih talasa oko spomenika, efektivno stvarajući seizmički “nevidljivi plašt”.

Prema Physics world: “Kada seizmički talasi, unutar određenog opsega talasnih dužina, prođu kroz rešetku, višestruke refleksije u rešetki interferišu jedna sa drugom destruktivno kako bi se stvorila pojasna rupa koja rezultira značajnim smanjenjem potresanja zgrade.”

Moderni metamaterijali

Metamaterijali su prvi put sintetizovani u laboratoriji 2000. korištenjem visoko provodnih metala poput zlata ili bakra u određenim aranžmanima, kao što su slojevite rešetkaste strukture.

Razvijene su za razne svrhe, uključujući izradu “super objektiva”, koji su u stanju da vide predmete na mnogo manjim skalama, smanjujući uticaj zemljotresa na zgrade.

ArsTechnica je izvijestila da su istraživači uporedili moderne metamaterijale sa strukturama određenih rimskih spomenika. Otkrili su da su obrasci u rimskim zgradama veoma bliski metamaterijalima i da su stoga te objekte mogli zaštititi od zemljotresa.

Stiven Brul, građevinski inžinjer i jedan od autora studije, radio je sa timom inžinjera iz kompanije Menard u Lionu i istraživačima sa Fresnel Instituta u Marseju, kako bi napravili veliki seizmički plašt bušenjem niza bušotina u zemljištu.

Kasnije je primijetio da Galo-rimsko pozorište koje je posjetio tokom odmora u Otenu u Francuskoj ima istu osnovnu strukturu.

Da li su Rimljani već znali za seizmička svojstva tog poretka?

Čini se vjerovatnim, jer je isti uzorak korišten u izgradnji brojnih rimskih spomenika, uključujući mnoga pozorišta i amfiteatre.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti