Ne znam kako smo preživjeli mi, rođeni 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka: Tada su roditelji imali čudne vaspitne metode …

Suvišno je reći kako je život u prošlosti izgledao drugačije za sve, pa i za djecu. Dovoljno je samo da se vratimo u šezdesete i vidimo kako se dinamika dječijeg odrastanja razlikovala od današnje

Trudne žene su pile i pušile

Trudna žena sa koktelom u jednoj i zapaljenom cigaretom u drugoj ruci, u današnje vrijeme bi bila veoma osuđivana. To nije bio slučaj tokom šezdesetih, jer tada se još nije dovoljno znalo o štetnosti ovih supstanci, a i duhan je bio promovisan sa puno entuzijazma. Smatralo se da je čak i veoma dobro da trudnica pije pivo.

Vožnja u kolima bez pojasa

Danas su djeca tokom vožnje u posebnim sigurnosnim sjedištima, ali šezdesetih nije bilo tako. Ne samo da nisu imala nikakav pojas, već su sjedila i na prednjem sjedištu, a nekada i u krilu roditelja koji vozi.

Nesigurni kreveci

Kreveci iz kojih su djeca mogla da ispadnu ili da u njima zaglave glavu, bili su najnormalnija pojava tokom šezdesetih godina.

Trampolina bez zaštitne mreže

Iako je zabavna, trampolina može biti opasna, naročito ako nema zaštitnu mrežu koja sprečava da djeca padnu i povrijede se. Naravno, tokom šezdesetih, ovakve mreže nije bilo.

Samostalan odlazak u školu

Sada kada su roditelji previše zaštitnički nastrojeni, neobično je zamisliti da bi pustili djecu da sami idu u školu od trenutka kada nauče put. Saobraćaj, stranci i drugi faktori bi spriječili sve roditelje, ali ne i one tokom šezdesetih.

U posjeti kod drugara bez pratnje

Idem kod druga da se igram” izjava je koja bi danas sa sobom nosila dosta potpitanja, ali ne i šezdesetih, kada bi djeca samo bezbrižno saopštila vijest i odskakutala svojim putem.

Neprekidno žvakanje žvaka

Prezašećerene žvakaće gume bile su osnovna poslastica djece rođene u šezdesetim godinama. Takmičenje ko će naduvati veći balon takođe je bilo popularno.

Nezdrav doručak

Obično se sastojao od činije pune slatkih kukuruznih ili drugih cerealija. U slučaju da nisu bile zaslađene, svakako bi bile propraćene punom kašikom šećera.

Vožnja bicikla bez kacige

Pasti sa bicikla i zaraditi koju modricu ili ogrebotinu bio je način da se brže nauči kako se vozi bicikl. Iako je danas nezamislivo da djeca sjednu na njega bez kacige, šezdesetih je bilo nezamislivo da je imaju.

Igranje napolju po čitav dan

Teško je zamisliti da u vrijeme kada se tehnologija munjevito razvija, djeca žele da se igraju napolju. Ali, tokom šezdestih, to je upravo bio slučaj, i to bez nadzora odraslih. Kući dođeš na večeru, jer u vrijeme ručka nikad nisi gladan, jer ne želiš da prekidaš igru.

Zabava na plaži bez roditelja

Ostani tamo gdje mogu da te vidim”, obično bi dobacili mama ili tata, dok bi se dijete solidno udaljilo sa idejom da se brčka u plićaku i igra u pijesku.

Igranje po ulici

Žmurke, ledeni čiča, školice i druge igre, bile su aktuelne tokom šezdesetih godina. I to ne samo u parkovima, već i u manje prohodnim ulicama.

Povremene batine

„Batina je iz raja izašla” danas je neprihvatljivo tumačenje za vaspitanje djece. Šezdesetih je, međutim, lupanje po turu i pokoja čvrga bila sasvim prihvatljiva.

Izvor: stil.kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti