EVO KO SU NAM PRAVA BRAĆA: Ovako bi izgledale granice Evrope, da su pravljene po DNK!

Da li ste ikad bili u nekoj stranoj zemlji i osjećali se kao kod kuće? Mapa Evrope (i bliže okoline) urađena na osnovu sličnosti DNK među stanovnicima pokazuje ko su nam zaista “braća”, a s kim nismo baš “blizak rod”. 

hapl

Mapa koju vidite pokazuje kako bi granice izgledale da su iscrtane na osnovu DNK, odnosno dominatne Y-DNK haplogrupe (umjesto po nacionalnom ključu).

Zanimljivo, iz ovoga je jasno da Slovenci, definitivno, ne pripadaju Balkanu, nego su, sa Poljacima, Česima, Slovacima i drugima pripadnici “ruske” haplogrupe. Albanci i Bugari su braća sa sjevernom Afrikom, Jermeni su predstavnici zapadne Evrope na krajnjem istoku kontinenta, Gruzija je svijet za sebe …

Turci i Grci – genetski su (sa Azerbejdžanom i Izraelom) najbliži po haplogrupama, Letonci su “braća” Rusa, a Finci, Litvanci i Estonci su rod rođeni.

Evo i nekih osnovnih informacija o svakoj haplogrupi:

Haplogrupa R1b: Ovo je dominantna linija u zapadnoj Evropi, kao i u nekim dijelovima Rusije (Baškiri) i centralne Afrike (Čad i Kamerun). Prisutna je i u manjoj količini u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i dijelovima sjeverne Afrike i centralne Azije.

Haplogrupa R1a: Obuhvata veliki region Evroazije, pruža se od Skandinavije, preko centralne Evrope, istočnog Sibira do južne Azije.

Haplogrupa N: Rasprostranjena je u sjevernom dijelu Evroazije, a viđa se i u drugim dijelovima, kao što su jugoistočna Azija, Pacifička ostrva, jugozapadna Azija i južna Evropa.

Haplogrupa I1: Najviše je rasprostranjena u Švedskoj i Finskoj. Takođe, veoma je zastupljena u Danskoj i Norveškoj.

Haplogrupa I2: “Naša” haplogrupa – maksimalno je rasprostranjena u Dinaridima i na centralnom i zapadnom Balkanu. U okviru ove grupe su najviši muškarci na svijetu, čija prosječna visina iznosi 185 cm. Kao što vidimo, “prava braća” su Hrvati, Srbijanci, Bosanci i Hercegovci, Crnogorci, Makedonci i Rumuni.

Haplogrupa J1: Nalazi se u oblastima na Bliskom Istoku, dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Takođe je ima u sjevernoj Africi, južnoj Evropi i među Jevrejima, pogotovo onima sa prezimenom Cohen. Ponegdje se nalazi i u dijelovima Evrope, u centralnoj Aziji i Indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2: Nalazi se u zapadnoj Aziji, centralnoj i južnoj Aziji, Evropi i sjevernoj Africi, ali obično se povezuje sa sjeverozapadnom Azijom. Vjeruje se da je J2 haplogrupa potekla između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E: Pripadnici ove grupe žive najviše u Africi, a u Evropi su na području Albanije i Bugarske. Ima ih na sjeveru, istoku i u centru afričkog kontinenta, kao i donekle na zapadu Afrike.

Haplogrupa G: Najviše pripadnika ove grupe ima u Gruziji. Ima je u velikim količinama i među drugim nacijama na Kavkazu. Takođe, nalazi se donekle i u dijelovima Evrope, južne i centralne Azije i sjeverne Afrike.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti