Ne želite imati obješene grudi? Riješite se ovih šest navika …

S ovih par trikova žene mogu smanjiti uticaj gravitacije na svoje grudi. Loš položaj za spavanje, pretjerano vježbanje, kao i izlaganje suncu bez zaštite loše utiču na stanje grudi

grud1

Bilo da su vaše male, velike, šiljaste, spuštene ili neujednačene, grudi svih oblika i veličina imaju isti problem – gravitaciju. Ali i uticaj gravitacije se može umanjiti ako se na vrijeme počne razmišljati o svom stilu života i prekine ponašanje koja loše utiče na izgled i poziciju grudi.

– S godinama, ženske grudi se sve teže opiru gravitaciji. Koža je sve tanja i gubi prirodnu elastičnost. Ali godine nisu jedini neprijatelj lijepih grudi. Trudnoća, gojaznost, nagli gubitak težine i još mnogobrojni faktori mogu uticati na padanje grudi, bez obzira na gene koje žene naslijede od roditelja – izjavio je plastični kirurg Dirk Kremer.

Kremer je nabrojao što sve loše utiče na grudi.

Loše navike koje treba izbjegavati

1. Spavanje na trbuhu

Dr. Kremer kaže da je spavanje na trbuhu najgori položaj za ženske grudi, budući da su o ovom položaju satima stisnute uz madrac. Napominje da nije dobro ni spavati na boku jer se u tom položaju naprežu ligamenti i s vremenom se vezivna tkiva opuštaju i grudi sve više vise.

grud2

2. Ponavljanje vježbi visokog intenziteta

Dr. Kremer priznaje da se još ne može sa sigurnošću reći da repetitivne kretnje kod vježbi visokog intenziteta, poput trčanja, skakanja ili trbušnjaka, mogu dovesti do smanjene proizvodnje kolagena u grudima. Ali, za to postoji velika mogućnost.

grud3

3. Stalno nošenje grudnjaka

– Prema istraživanju provedenom u Francuskoj, potpora koju grudi dobivaju od grudnjaka zapravo slabi mišiće u prsima – objašnjava dr. Kremer.

4. Sunčanje bez kreme sa zaštitnim faktorom

UV zrake imaju isti uticaj na kožu lica kao i na kožu grudi. Izlaganje grudi suncu bez zaštite smanjuje količinu kolagena te oštećuje kožu.

5. Brze dijete

Žene koje se odlučuju na dramatične dijete i naglo smanjuju unos kalorija, često i brzo vrate te kilograme i dobiju još par kilograma na tu prvobitnu težinu, a to ima jako loš uticaj na grudi.

– Svaki put kad dobijete ili izgubite na težini, vezivno tkivo na grudima se opušta i sve teže mu je raditi svoj posao, to je poput starih helanki – objašnjava dr. Kremer.

6. Pušenje

Inače loša navika, pušenje umanjuje dotok krvi u kožu. S manje krvi, manja je elastičnosti kože.

grud4

Navike zahvaljujući kojima će grudi i dalje lijepo stajati

1. Nošenje pravog grudnjaka

– Najbolja alternativna plastičnoj operaciji je nošenje grudnjaka koji odgovara vašim grudima. Nošenje krivog broja grudnjaka može promijeniti izgled vaših grudi, pogotovo ako vam grudnjak ne pruža dovoljno potpore. Onda grudi mogu biti ili izgledati obješeno – objašnjava dr. Kremer.

grud5

2. Vježbe za prsne mišiće

Vježbe kojima se cilja učvršćivanje prsnih mišića mogu uticati na učvršćivanje i vezivnog tkiva u grudima.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti