NAUČNIK SLUČAJNO RIJEŠIO 250 GODINA STARU MISTERIJU: Za sve je zaslužan jedan prastari članak iz novina

Nakon što ga je kralj Luj XVI poslao da putuje Tihim okeanom po uzoru na britanskog istraživača kapetana Jamesa Cooka, La Pérouse je isplovio iz Francuske 1785. godine

Sljedećih je godina plovio sa svoje dvije fregate, Astrolabe i Boussole, i njihovim posadama od ukupno 225 ljudi. Oplovio je oko vrha Argentine, zatim do Havaja, Aljaske, Kine i Rusije, sve dok se nije zaustavio u australskom Botany Bayu.

Nesreća kod Solomonskih ostrva

Tada su stvari krenule nizbrdo. Poznato je samo kako su 1788. Astrolabe i Boussole potonule kod ostrva Vanikro, koji je sastavni dio Solomonskih ostrva. Preživjela posada uspjela je skrpiti brod od dijelova fregata koje su završile na obali, a zatim su ponovo zaplovili u nadi da će pronaći pomoć, no nestali su bez traga. Ili se barem tako mislilo.

“La Pérouseovo je putovanje i otkrivanje Pacifika jedno od najvažnijih njegovog doba, važnije je samo ono Cookovo”, objašnjava dr. Garrick Hitchcok, autor istraživanja o ovome moreplovcu.

“Radi se o izuzetno poznatom i poštovanom sudioniku naučnih istraživanja iz 18. vijeka.”

Rješenje pronađeno u 200 godina starom novinskom članku

Za rješavanje misterije njegovog nestanka ključan je bio članak objavljen u indijskim novinama. Dr. Hitchcock je, zapravo, istraživao istoriju Torresovog tjesnaca, kada je u izdanju Madras Couriera iz 1818. naišao na članak o indijskom mornaru Shaiku Jumaulu, koji je neko vrijeme proveo kao brodolomac na sjevernoj obali Queenslanda u Australiji, 1814. godine.

Kada je trgovački brod kojim je Jumaul plovio potonuo, uspio je doplivati do ostrva Murray, gdje je živio četiri godine, te naučio jezik i kulturu domaćeg stanovništva.

No tokom svog boravka primjetio je “sablje i muškete za koje je primjetio da nisu britanskog porijekla, kao i kompas i zlatni sat”, kaže dr. Hitchcock.

Jumaul je pitao ostrvljane odakle im ti predmeti, a oni su mu ispričali nevjerovatnu priču o tome kako je, prije nekih 30 godina, u blizini ostrva potonuo brod. Neki od članova posade uspjeli su se dokopati kopna nakon čega je uslijedila žestoka borba. Od mornara preživio je samo jedan dječak, kojeg su ostrvljani podigli kao vlastitog, koji je zatim živio sretno te je i oženio lokalnu djevojku.

Vrijeme se savršeno podudara, a čak je i u zapisima zlosretne ekspedicije navedeno da je među posadom bio i dječak po imenu François Mordelle. Izgleda da je Mordelle bio posljednji preživjeli član ekspedicije koja je završila prvim poznatim brodolomom u Torresovom tjesnacu, te misterijom koja je trajala gotovo 250 godina.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti