Naučnici vratili GLAS MUMIJI staroj 3.000 godina, evo kako ZVUČI (FOTO, VIDEO)

Naučnici su pomoću tehnologije 3D štampe, medicinskih skenera i elektronskog dušnika rekreirali glasnice mumificiranog sveštenika koji je živio u Egiptu prije 3.000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

voice1

U radu koji je objavljen u časopisu “Scientific Reports”, autori kažu da im je tehnika omogućila da proizvedu jedan jedini zvuk – “E”.

Ton “e” vjerovatno nije bio precizan odraz govora egipatskog sveštenika Nesjamuna, sa čijim mumificiranim tijelom su istraživači radili, jer je jezik tokom tri milenijuma izgubio većinu svog kvantiteta. Sam model nije dovoljan da bi se sintetizovale čitave riječi ili rečenice, rekli su autori.   – Ali, to je nešto na čemu radimo i biće moguće jednog dana – rekao je jedan od autora.   Howard je ranije istom metodom reprodukovao glasnice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da uistinu nalikuju originalu. Ovo je prvi put da je ovu tehnologiju primjenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat on i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Leeds u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment. Howard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pjevanja. Nesjamun je bio bilježnik i sveštenik u vrijeme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pjevao i melodično izgovarao molitve.

– Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati dijelove onoga što je zapravo pjevao – kaže Howard.

Da bi to učinio, on će pomoću računarskog softvera kreirati jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pjevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50-tim godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

– Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo ga uskladiti s njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtjevno – rekao je Howard.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti